Alle får tak over hodet
(26.7.05, 16:03) Norsk studentunion hevder at Trondheim mangler 2478 studentboliger. Det høres dramatisk ut, men boligsituasjonen er i virkeligheten ikke så ille. - Det er plass nok i Trondheim, men det gjelder å ha litt is i magen, sier Cathrine Kristiansen, leder for utleie og økonomi ved SIT Bolig. Hun mener situasjonen er bedre i år enn tidligere, og at studentene i Trondheim er heldige ettersom det private boligmarkedet fungerer svært godt.
- Nye studenter trenger ikke bekymre seg. Alle får tak over hodet, sier Kristiansen.
|
TAK PÅ MOHOLT: Ingen studenter vil gå vinteren i møte uten å ha skaffet seg en hybel. Arkivfoto: NTNU Info |
Kabalen legges nå
Den årlige loddtrekningen av ledige studenthybler ble foretatt i helga, og 260 ferske studenter får en gledelig beskjed i løpet av uka.
- I fjor hadde vi bare 70 boliger ledige, og året før der nesten ingen. At vi har 260 i år tyder på at boligsituasjonen er bra, sier Kristiansen, som legger til at det i dag er flere ledige par – og familieleiligheter.
Alle studenter som ønsker å leie studentbolig kan søke, og alle blir vurdert og satt på venteliste. De ledige boligene tildeles den som står øverst på ventelista.
- Nå mottar vi over 100 søknader hver dag, og det står en del på venteliste. Men det er likevel ikke noen avskrekkende situasjon. Vi har også en database for private boliger, og det kan være løsningen for noen. Det er alltid noen som finner noe annet og flytter på seg. Kabalen går opp til slutt, sier Kristiansen.
Etterlyser flere studentboliger
I 2005 var det 29831 studenter i byen, og 3488 studenthybelenheter. Dette gir en dekningsgrad på 11,7 prosent, noe som ligger langt under Stortingets vedtatte dekningsgrad på 20 prosent. Om målet skal nås må det bygges 2478 boliger, viser Norsk Studentunions boligundersøkelse for 2004.
Studentunionen kritiserer regjeringen for å ikke ha bevilget nok penger til å bygge det antall studentboliger som Stortinget har vedtatt. De kritiserer også Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) for å ha lagt til grunne en uforståelig utregningsmodell for i revidert nasjonalbudsjett: dekningsgraden er regnet ut med hensyn til avlagte studiepoeng, og i tillegg regner de småbarn som studenter.
- Det er meningsløst å tro at det er to og en halv student i en familie på to personer med barn, sier nestleder i Velferdstinget ved NTNU, Eirik Sandaas.
- UFD bruker urealistiske tall. Årsaken kan vi bare anta er for å pynte på statistikken.
Fikk ikke penger
Formålet med studentboligene er å gi studenter billige boalternativ, samtidig som prisene i det private markedet holdes nede. Studentsamskipnaden søkte om penger til å bygge 167 nye boliger i år, men fikk penger til å bygge to. Det skapte furore.
Under et debattmøte i Studentersamfundet tidligere i år, svarte statssekretær Bjørn Haugstad fra Utdannings- og forskningsdepartementet følgende på kritikken:
– Vi skal bruke penger på studentboliger, men spørsmålet er hvor mye. Det er ikke statens oppgave å sørge for at studenter skal få bo i krabbeavstand fra sentrum, studenter er ikke en så spesiell gruppe.
Garanterer tak over hodet
Om det kniper for helt nye studenter, er det ingen krise i Trondheim. Tilbudet "Tak over hodet" garanterer alle nye studenter et sted å bo de første ukene etter studiestart. Det er Studieby en som står bak tiltaket. I år blir innkvarteringen i Befalsskolens lokaler på Marinen, og Tove-Lill Karlsen lover plass til alle.
- I fjor hadde vi over 150 studenter under samme tak på det meste. Det var omtrent 400 studenter som benyttet seg at tilbudet. Vi ser at det ordner seg for alle, men det kan ta litt tid. Tak over hodet driftes av ”garva” studenter som gjerne kjenner til byen og vet litt om bomulighetene i byen, sier Karlsen. |