Humanister skal lære butikk
(27.7.05, 15:23) Nå er det endelig humanistenes tur til å bli trainees i bedrifter. 20 praksisplasser skal gi studenter smaken på næringslivet. Teknologistudenter ved NTNU har lenge hatt tett kontakt med næringslivet i sine studier. Nå er det humanistene og bedriftene som skal samarbeide. ”Humanister i praksis” er en nytt studieemne ved det historisk-filosofiske fakultetet ved NTNU. I dette kurset skal humanistene ut i tre ukers praksis i en bedrift. Det er første gang et slikt tilbud arrangeres ved universitetet.
|
FRA ORDBOK TIL ORDREBOK: Studenter i fransk og andre humanistiske fag får tilbud om praksisplass i bedrifter. Illustrasjonsfoto: NTNU Info/Rune Petter Ness
|
Vil ha flere praksisplasser
- Vi jobber fremdeles med å skaffe noen praksisplasser, men vi har mange private bedrifter på plass, sier prosjektleder Maria Ryan Tanem. Hun ønsker å etablere samarbeid med aktører både innenfor privat næringsvirksomhet, offentlige etater og organisasjoner av ulikt slag. Arbeidsgiveren kan gjerne være en bedrift som ikke har noen humanister i arbeidsstokken.
- Vi vil ha nye typer arbeidsplasser og vise studenter og arbeidsgivere at humanister kan brukes til mye.
Adgangsbregrenset Universitetet i Oslo har allerede et etablererkurs for humanister. Ordningen med å ha utplassering av humaniorastudenter er vanlig ved andre skandinaviske universitet. Ved Københavns universitet skal alle masterstudenter ha fire måneder i praksis. Her er det vanlig for humanistene å ha utplassering i forlag og i interesseorganisasjoner.
Tillegg til masterstudiet Humanister i praksis er et adgangsbegrenset emne med 20 plasser for studenter som er ferdig med bachelorgraden. Selv om større deler av studiehverdagen til studenter ved litteratur, filosofi og historie nå kobles direkte til bedrifter, er studietilbudet et supplement til ekstra arbeidsvillige studenter. For kurset skal ikke regnes som en del av mastergraden.
Bedrifter skal kjenne humanister - Vi ønsker oss studenter som er ekstra motivert. Vi vil at bedrifter skal bli godt kjent med våre kandidater. Humanister som har gjort en god jobb, kan påvirke bedrifter som senere skal ansette nye medarbeidere. Kanskje velger de én med bakgrunn fra humaniora? håper prosjektleder Maria Ryan Tanem.
Av Tore Hugubakken Les mer om Humanister i praksis
|