MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Hauges siste rektordager (28.7.05, 14:30)

Det meste kastes når rektor Eivind Hiis Hauge rydder sitt kontor. Mandag 1. august overleverer han nøklene til den nye rektoren Torbjørn Digernes. Til høsten skal Hauge undervise 19-åringer i fysikk.

Rektor Eivind Hiis Hauge åpner en perm og tar en kontrollsjekk av hva den egentlig inneholder. Så river han ut papirene som havner i en stor papirsekk.
- Det meste kastes, innrømmer Hauge, før han åpner en ny perm med nye papirer.

I KASTEHUMØR: Avtroppende rektor Eivind Hiis Hauge rydder kontoret og har lav terskel for hva som havner som papiravfall.
Foto: NTNU Info/Tore Hugubakken
Ryddedager
Dokumenter etter tre og et halvt år med rektorgjerning flyter lett på kontoret i Hovedbygningen på Gløshaugen. Det er bare noen dager til Hauge går av, og feriedager og ryddedager går over i hverandre. Hauge holder dessuten på med å snekre sammen et debattinnlegg til Dagens Næringsliv. Mandag 1. august overlater han nøklene til den nye rektoren Torbjørn Digernes. Selv om han skal klare å bli ferdig med kontorrydding til Digernes er på plass, mener Hauge at den nye rektoren må avklare en lederkabal i løpet av den første måneden.

Har skapt bråk
- Jeg mener vi trenger to prorektorer. En som skal være en slags forskningsminister for NTNU som kan fronte NTNU utad. Og en som kan være en slags utdanningsminister som kan ta for seg studiesaker. Kanskje kan denne personen være sjefen for Studieavdelingen, men dette blir det jo opp til den nye rektoren å bestemme, sier Hauge.

Det er mye som har skjedd siden Hauge overtok rektorkappen. Han har rukket å skake universitetsbefolkningen med vedtakene om å innføring av enhetlig ledelse, innføring av tilsatte dekaner og sammenslåing av institutter. Men mest bråk har det vært med prosessen med å samle NTNU rundt Gløshaugen.

PAR I KAPPER: Rektor Eivind Hiis Hauge og prorektor Julie Feilberg prøver rektorkappene i 2001. Hauge og Feilberg er NTNUs siste valgte rektorer.
Arkivfoto: NTNU Info/Rune Petter Ness
Ikke nok kommunikasjon
- Det jeg har opplevd som det største problemet i rektorrollen er, ved siden av alle andre oppgaver, å ha tid og overskudd til kommunikasjon. Utad, nasjonalt og internasjonalt, men først og fremst innad i egen organisasjon. Meningsfull toveiskommunikasjon er krevende, vi har alle lett for å oppfatte det vi vil oppfatte, og overhøre resten. Flere kanaler trengs, og jeg beklager at papirutgaven av Universitetsavisa ble nedlagt, sier avtroppende rektor Eivind Hiis Hauge.

Fornøyd med mer Sintef-samarbeid
Men alt i alt ser Hauge med glede tilbake på vervet som rektor.
- Det har vært en spennende jobb i en utfordrende periode. Med mange gode medarbeidere har det vært en fornøyelse å gå på jobb. Den prosessen jeg er mest fornøyd med å ha dradd i gang, er den som sikter mot et tettere og mer forpliktende samarbeid med Sintef.

I løpet av rektorperioden har NTNU og Sintef knyttet sterkere bånd med blant annet etablering av ni felles forskningssentre som bærer navnet Gemini-sentre.

- Ikke noe er mer konstruktivt enn velsnekrete samarbeidsrelasjoner med tillit i bunnen. Så enkelt og så vanskelig er det, sier Hauge.

At NTNU er blitt mer synlig på den utøvende kultursiden setter han og stor pris på, og gleder seg til at Dokkhuset blir ferdigstilt som NTNUs kulturelle utstillingsvindu på verftstomta.

Spennende mastertilbud
Innenfor utdanning er Hauge fornøyd med at kvalitetsreformen er innført uten de store problemene, selv om mye utviklingsarbeid gjenstår. Og utviklingen mot flere internasjonale mastertilbud er spennende, synes avtroppende rektor.

- Hva med ditt ettermæle? Hva ønsker du å bli husket for?
- Ettermælet er jeg ikke så opptatt av, det er i alle fall for sent å gjøre noe med det nå, mener Hauge.

Skal undervise 19-åringer
Nå skal Eivind Hiis Hauge tilbake til Institutt for fysikk. Der har han ikke undervist på nesten 10 år, men han gleder seg til å undervise grunnkurs i fysikk for geo- og petroleumsstudenter til høsten.

- Det skal bli artig å møte studenter i læringssituasjonen igjen, sier Hauge. Og så vil han prøve å banke rust av knirkende forskningshjul. I vårsemesteret skal han ha forskningstermin.

- Ellers skal det bli fint å tenke litt langsommere. Ha fri i helgene, bruke hytta igjen, lese av lyst, klunke på pianoet, alle de alminnelige tingene, sier Hauge nesten drømmende i blikket.

Fortsatt rektoroppgaver
Helt fri for rektoroppgaver blir han ikke ennå. Forskningsutvalget under Universitet- og Høgskolerådet har fått forlenget sin funksjonstid ut dette året.
- Nå blir jeg en vanlig ansatt ved NTNU, men hvis jeg blir forespurt om å gjøre spesielle oppgaver av den nye rektoren, vil jeg selvfølgelig gjøre det, sier Hauge.

Feilberg blir seniorrådgiver
Mens Eivind Hauge går rett tilbake til sitt gamle institutt, skal prorektor Julie Feilberg arbeide som seniorrådgiver ved Universitetsdirektørens kontor ut året. Feilberg har hatt sentrale oppgaver som leder av Utdanningsutvalget som hun skal fullføre. Men etter dette blir hun atter å finne som førsteamanuensis ved Institutt for anvendt språkvitenskap.

Av Tore Hugubakken

 Se bildeserie