MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Forsker på konsekvensene av globalisering (5.8.05, 13:18)

Trine Kvidal har studert globalisering i norske media, og registrert at bruken av ordet har avtatt. Men for forskere er globalisering et aktuelt tema.

Med globalisering er verden blitt mindre. Produksjonskostnader i Kina går inn den hjemlige debatten om norsk næringsliv. Samtidig føles verden større når TV-serier som Lost og Friends kan diskuteres på nærbutikken i hjembygda.

GLOBALISERINGSFORSKER: Trine Kvidal er i dag PhD-student ved universitetet i Utah, men er ikke ukjent med campusen Dragvoll ved NTNU. Her har hun nemlig sin cand-mag.-grad med fagene medievitenskap og pedagogikk.
Studerer ordet globalisering
To hundre forskere deltar på den internasjonale konferansen om globalisering ved NTNU denne uka.

Forskere er interessert i mange aspekter ved globalisering, men i norske aviser har interessen for dette kjølnet. PhD-student Trine Kvidal ved University of Utah har studert bruken av ord som ”globalisering”, ”kulturell globalisering” og ”amerikanisering” i ni norske dagsaviser og fire fagblader i perioden 1993 til 2003 .

- Det er helt klart en globaliseringsdebatt i norske media, men den har nok endret seg litt. Før var før mer snakk om amerikanisering. I 1998 var det størst interesse for dette, mens interessen for kulturell globalisering var størst i 2002, sier Kvidal.

SAMTALE LITTERATER IMELLOM: Dekan og professor i litteratur Petter Aaslestad leder globaliseringssatsningen ved NTNU. Her er han i samtale med den internasjonalt anerkjente litteraturprofessoren Gayatri Spivak, som er er en av hovedinnlederne under konferansen.
På topp i 2001
Selve ordet globalisering ble brukt hyppigst i 2001. I over 600 artikler i Aftenposten og andre aviser ble dette begrepet tatt i bruk. To år senere var antallet halvert i norske trykkmedier.
- Fra 1993 og frem til 2001 økte interessen for globalisering, men de siste årene har det vært skrevet mindre om det, sier Kvidal. Hun tror at årsaken til det er at nyhetsverdien om fenomenet globalisering er borte.

Økt forskerinteresse
I forskerverdenen er interessen økende for de praktiske konsekvene av globalisering. Globalisering fikk i 2004 status som det sjette tematiske satsningsområdet ved NTNU. Det betyr at globalisering blir definert som ett av de viktigste forskningsområdene ved universitetet i tida framover.

- Vi har i løpet av de ti siste årene sett at globalisering både gir muligheter og representerer begrensninger. Forskerne snakker ikke lenger bare om globalisering, men også kulturell, politisk og økonomisk globalisering, sier Kvidal.

Første store konferanse
Kvidals undersøkelse ble presentert ved globaliseringskonferansen på Dragvoll denne uka. På konferansen deltar 200 forskere fra 17 land, og over 70 forskingsarbeid blir presentert. I 14 sesjoner diskuteres globaliseringsaspekter ved konsum, religion, handel, politikk og språk, for å nevne noen.

Tekst og foto: Tore Hugubakken

Les mer om konferansen.
Les mer om globalisering i forskningsmagasinet Gemini.