MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

En hel uke med akvakultur (8.8.05, 00:02)

Fire hundre eksperter på akvakultur er samlet ved NTNU til konferansen Aquaculture Europe 2005. Den årlige konferansen går på rundgang i Europa, men til Trondheim kommer den annethvert år på grunn av solid miljø og AquaNor-messe.

ARRANGEMENTSSJEF: Elin Kjørsvik (t.v.) er leder for konferansens ”Organizing Committee” og sitter i styret for European Aquaculture Society (EAS), den offisielle arrangøren. Her i engasjert kaffeprat med presidenten i EAS, nederlenderen Johan Verreth. Pauseprat og posterpresentasjoner (i bakgrunnen) er en viktig del av konferanseopplegget.
- Det er utrolig at vi de ti siste årene har klart å samle Europas ledende forskere på akvakultur her i Trondheim, sier førsteamanuensis Elin Kjørsvik, leder for konferansens arrangementskomite.

Trøndelag på topp
– Dette viser at Trøndelagsregionen har internasjonal tyngde innen oppdrettsektoren, fortsetter Kjørsvik, som mener at forskningsmiljøet ved Sintef/NTNU, AquaNor-messen og Trøndelag som en av verdens mest aktive og produktive regioner når det gjelder fiskeoppdrett, befester denne posisjonen.

Tema for årets konferanse er ”Lessons from the Past to Optimise the Future” og samler 400 deltagere fra 36 land. Dette er ingen latmannskonferanse. Konferansen startet sist lørdag klokken ni og holdt på helt til klokken halv sju på kvelden. På søndag drøyde de starten til klokken 9:30, men kjørte på i tre parallelle sesjoner hele søndagen til halv sju på kvelden. I dag mandag er det samme kjøret.

FULLT HUS: Auditorium R7 i Realfagbygget er i disse dager tettpakket med eksperter på akvakultur. Fargerike lysrør i taket gir til sammen gir hvitt lys.
Engasjerte forskere
- Dette er en engasjert gjeng, opplyser Kjørsvik, og forteller at det faglige tilbudet fortsetter etter at konferansen avsluttes mandag. Tirsdag og onsdag kan fagfolkene velge mellom to parallelle seminarer, ”Villaks og oppdrettslaks – sammen videre” og ”Resirkuleringsteknologi i akvakultur”.

Oppsummering av erfaringer og forslag til en god videreutvikling av næringen var tema for innledningsforedragene. Sykdommer, overdreven bruk av medisinering, overfylte mærer og misdannelser har bidratt til at næringen i en periode har slitt med rennoméet, men det er tydelig at man nå vil satse mye sterkere på kvalitet i alle ledd og dermed bedre næringens og oppdrettsfiskens omdømme hos forbrukerne.

Lære av husdyrhold
- Vi må lære av andre typer husdyrhold, sa den franske veterinæren Alain LeBreton. I sin oppskrift for kvalitetsheving trakk han bl.a. frem bedre hygiene, gode vaksinasjonsprogram, bedre organisering av produksjonen og gode opplæringsprogram for ledere og ansatte i næringen. Omfattende overvåkning og datainnsamling og bruk av innsamlede data til å forbedre prosedyrene, mente han også var viktig.

DAGENS KONFERANSEDELTAGER tar ikke notater, men knipser digitale bilder av de mest interessante plansjene som presenteres.
Kyllingparallell
Bjørn Myrseth fra Marine Farms ASA i Bergen trakk paralleller mellom oppdrettsnæringen og kyllingproduksjon.

– Lakseoppdrett har gjennomgått omtrent samme utvikling som kyllingproduskjon, mente Myrseth. – Du kan forutse utviklingen innen lakseoppdrett ved å se på historien til broilerproduksjonen, sa Myrseth. En forskjell på produskjon av kylling og laks, er at fiskeoppdrett er mer kapitalkrevende, påpekte Myrseth, og dette har ført til at utviklingen har gått i retning av færre og større produksjonsbedrifter.

– Men analyser viser at lønnsomheten faktisk er bedre for mindre enheter, påpekte Myrseth, som trakk frem fiskens trivsel og velvære som en viktig faktor for å bedre forbrukeraksept og lønnsom produksjon. Og dette er det lettere å realisere i mindre anlegg som drives en engasjert eier, mente Myrseth.

AquaNor for fjortende gang
Det nyeste av teknisk utstyr innen næringen vil åpenbare seg når AquaNor-messen åpner tirsdag i Trondheim Spektrum. Den varer til fredag og er den 14. i rekken. 400 utstillere fra 16 nasjoner presenterer sine tilbud til oppdrettsnæringen.

På AquaNor i 2001 fikk Chile anledning til en spesiell nasjonspresentasjon, og det har i ettertid forsterket havbrukssamarbeidet mellom Norge og Chile. I år er Canada gitt samme mulighet til nasjonspresentasjon.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Konferansens nettsider.