Til Trondheim for å lære tverrfaglighet
(11.8.05, 15:01) Trondheim Biologiske Stasjon benytter akvauka til å skrive samarbeidsavtale med Nagasaki University. Japanerne er spesielt interessert i å få til et like godt samarbeid mellom biologer og ingeniører som det NTNU har klart. Professor Yngvar Olsen ved NTNUs biologiske stasjon i Trolla har i mer enn 15 år hatt et nært og godt samarbeid med kollega Atsushi Hagiwara ved Nagasaki University i Japan. På en konferanse i Sydney i fjor høst, ble de to enige om å benytte japanernes besøk i Trondheim i forbindelse med AquaNor og konferansen Aquaculture Euorope til å etablere en samarbeidsavtale.
|
RAKØRRET: Norsk rakørret ser ut til å falle i smak hos Atsushi Hagiwara (t.v.). Han og professor Yngvar Olsen har mange års samarbeid bak seg, et samarbeid som nå formaliseres og dermed bedrer mulighetene for studentutveksling. En student fra kybernetikk ved NTNU står på spranget til å starte studentutvekslingen. |
Workshop-innledning
- Universitetet i Nagasaki har et Faculty of Fisheries, og vi arbeider mye med de samme problemstillingene, opplyser Olsen. Den japanske delegasjone på seks og forskerne ved NTNU og Sintef har brukt de to siste dagene til en felles workshop. Der har de presentert sin faglige virksomhet, og konkludert med hvilke felt som samarbeidet skal konsentreres om.
Yngel i fokus
- Vi kommer til å satse på yngelutvikling, utvikling av fór for fiskeyngel og miljøforhold i kystsonen, kan Olsen fortelle. Han legger til at japanerne er spesielt interessert i å lære tverrfaglig samarbeid gjennom kontakten med Trondheim. De er imponert over hvor tett samarbeidet mellom biologer og ingeniører er her, og håper å utvikle en tilsvarende kultur ved eget universitet.
Dekanus ved fiskerifakultetet i Nagasaki er fiskeribiolog, og har et forskningsopphold hos professor Jens G. Balchen ved Teknisk kybernetikk bak seg. Grunnlaget for å utvikle en tverrfaglig kultur burde derfor være tilstede.
Tekst og foto: Arne Asphjell University of Nagasaki, Faculty of Fisheries. Biologisk stasjon markedsfører seg som PlanktoSite for internasjonale studenter.
|