MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU-biolog redder verden (12.8.05, 07:32)

NTNU-forskeren Sigur Johanson er mannen som redder verden i den tyske romanen "Der Schwarm". Øko-thrilleren har solgt i bøtter og spann, og fansen ønsker det skal lages film.

I den tyske romanen som kom ut i 2004, går det meste galt. En hvalflokk går amok utenfor Canadas strender. En ukjent art av undersjøisk mark opptrer i milliarder på bunnen av Nordsjøen hvor de tygger seg ned i gassreservoarene.

ROLLEMODELL? Marinbiologen Jon-Arne Sneli jobber også med bunnfauna, men der stopper trolig likheten med den fiktive Sigur Johanson.
Helt fra NTNU
Resultatet av markenes handlinger utløser et skred på bunnen i Nordsjøen, som igjen forårsaker en kraftig tsunami som gjør at den norske kontinentalsokkelen bryter sammen og Stavanger utslettes.

Et internasjonalt forskerteam med marinbiologen Sigur Johanson ved NTNU i spissen løser gåten. Tina Lund ved Marintek er en annen fremtredende person i boka.

I det marinbiologiske miljøet ved NTNU har ryktene om boka spredt seg. De heteste tipsene går ut på at førsteamanuensis Jon-Arne Sneli er rollemodellen for hovedpersonen i romanen.

Er ikke blitt spurt
- Ha-ha-ha. Jeg takker for komplimentet, men det er neppe meg. Jeg har ikke hørt noe fra denne forfatteren. Frank Schätzing sier du? Det navnet sier meg ingenting, humrer Sneli. Selv har han nettopp fått vite at romanen foreligger og synes det er morsomt at marinbiologer blir omtalt i skjønnlitteraturen.

Selve historien i boka høres voldsom ut, synes førsteamanuensis Sneli.
- Mye er for så vidt mulig, og det skjer mye rart på bunnen, men i virkeligheten går det neppe så langt at undersjøisk mark får slike utviklede hjernefunksjoner, mener Sneli.

NTNU-HELT? Får vi høre George Clooney si at han arbeider ved Norwegian University of Science and Technology? Han er uansett forfatterens ønske til rollen som NTNU-forsker Sigur Johanson.
Tsunami økte salget
I Tyskland har boka ligget på bestselgerlistene siden utgivelsen i fjor, og har solgt 740 000 eksemplarer. Boka ble skrevet lenge før tsunamien i Asia, men har solgt mye på grunn av naturkatastrofen. Boka har fått egne fansider på nettet, hvor det spekuleres i om det skal lages film av romanen.

Kanskje film?
- Hvis Hollywood bestemmer seg for å lage film av denne boka, er nok sjansen stor for at manusforfatterne forvandler Sigur til en amerikaner. Og hvis det er mulig å plassere handlingen på den amerikanske vestkysten, blir det nok sånn også, sier redaktør Kjetil Lismoen i Filmbransjens Blad til magasinet Miljøjournalen.

En rolle for Harrison?
Nå hender det ofte at filmrettigheter til bøker kjøpes, men at filmen ikke blir noe av. Hvis Jon-Arne Sneli fikk tilbudet om konsulentstilling i en slik film, er ikke det noe problem. Etter jul pensjonerer han seg, og da kan det bli tid nok.

- En spesiell skuespiller du ser for deg som kunne passe som marinbiolog?

- Nei, det har jeg ikke tenkt på. Det blir vel en amerikansk film? Hva med Harrison Ford? foreslår Sneli, fortsatt i lattermodus etter ryktene om at han er rollemodell for romanen.

Mens fansen ønsker seg den østerrikske skuespilleren Maximillian Schell, har forfatteren av boka sett for seg George Clooney som mulig verdenshelt.

Av Tore Hugubakken

Fansen vil at boka skal bli film