Velferdstinget i politisk spill
(16.8.05, 15:12) Da Velferdstinget inviterte Sør-Trøndelags toppolitikere til å skrive under en kontrakt med studentene, ble det rabalder. |
NEI: Ola T. Lånke (KrF) og Linda C. Hofstad (H) nektet å skrive under på studentenes kontrakt. |
Sju av åtte sørtrønderske politikere hadde i utgangspunktet takket ja til å skrive under på kontrakten, helt til det ble kjent at Trond Giske (Ap) har vært med på å utforme innholdet. Da trakk Høyre og Kristelig Folkeparti seg.
Useriøst og uten troverdighet
- Jeg er rett og slett skuffet over måten Velferdstinget har håndtert dette på, sa Linda Cathrine Hofstad (H). - Jeg stiller spørsmålstegn ved kontraktens troverdighet ettersom Velferdstingets leder er partikollega med Giske, sa Hofstad.
Heller ikke Ola T. Lånke (KrF) ville underskrive kontrakten. - Dette er et useriøst utspill som er misbrukt av det rød-grønne prosjektet, sa Lånke.
FAKTA | KONTRAKTEN:
Jeg underskriver på at jeg mener at en bedring av studentenes situasjon er en investering for fremtiden. Studenter i Norge har det trangt økonomisk, men det skal ikke være slik at man taper på å ta høyere utdanning. Alle skal ha lik rett til utdanning.
Jeg ønsker i den kommende stortingsperioden å gå inn for at følgende gjennomføres:
Indeksregulering av studiestøtten
Statsstøtte til 1000 nye studentboliger i året på landsbasis, og at Trondheim prioriteres blant storbyene
Heving av den øvre kostnadsgrensen for studentboliger
Gjeninnføring av reisestipendet. | Midt i et politisk spill
Velferdstingets leder, Edina Ringdal, bedyret at kontrakten var utarbeidet på studentenes premisser, og slettes ikke på noe partipolitisk grunnlag.
- Denne kontrakten er utarbeidet utelukkende for studentenes beste. Det har aldri vært noen hemmelighet at jeg rådførte meg med Giske, det skulle bare mangle at også vi kan bruke de kontaktene vi har. Slik har det vært i alle år, sa Ringdal, som bemerket at Velferdstinget kanskje har vært uheldig med valg av tidspunkt.
- Det ser dessverre ut til at dette utspillet, som var ment positivt i valgkampen, er blitt gjenstand for et politisk spill. Utfallet er uansett uheldig, siden det i utgangspunktet var et initiativ med tverrpolitisk enighet, sa Ringdal.
Ringdal får støtte fra leder i Studenttinget ved NTNU, Ronny Sødahl Furunes.
- Kontakten mellom Edina og Trond Giske er helt utproblematisk for oss. Det blir sett på som positivt å bruke det nettverket vi har, og i dette tilfellet var det en politiker som ble kontaktet. Dessuten er punktene i tråd med det Norsk Studentunion har gått inn for i flere år, og har derfor ingenting med Arbeiderpartiets politikk å gjøre, sa Sødahl Furunes.
|
JA: Ola Borten Moe (Sp) og Jørund Leknes (Ap) støtter studentenes sak, selv om Edina Ringdal (t.v.) beskyldes for å samarbeide tett med Trond Giske. |
Ingen overraskelse
- Jeg hadde vel egentlig blitt overrasket om Høyre hadde undertegnet kontrakten, sa SVs Jørund Leknes. - Det ville vært et brudd med den politikken de har kjørt på Stortinget de senere årene, fortsatte Leknes, som fikk støtte fra de andre politikerne som valgte å skrive under kontrakten: Ola Borten Moe (SP), Guri Melby (V) og Gunn Karin Gjul (AP).
- Det er synd at viktige krav fra studentene vris til en diskusjon om politikk. For meg er det rart at noen kan si at de er enige i kontraktens innhold, men nekter å skrive under, sa Ola Borten Moe (Sp).
Guri Melby mente likevel at Velferdstinget må ta litt selvkritikk på håndteringen av kontrakten. - Det er ikke spesielt taktisk lurt å spørre Trond Giske om hjelp midt i valgkampen, sa hun.
FrP-Nei
Det eneste partiet som takket nei til å skrive under før den offisielle signeringen, var Fremskrittspartiet. I begrunnelsen skriver de at det er et positivt initiativ, men at de på prinsipielt grunnlag ikke gjør avtaler med velgergrupper.
Tekst og foto: Beate Horg |