MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Oljeministeren åpnet Geminisenter (23.8.05, 10:58)

Petroleum er noe både Sintef og NTNU arbeider med, så hvorfor ikke samarbeide enda mer? Nå er Geminisenter nummer elleve på plass.

Olje- og energiminister Thorhild Widvey åpnet det nye Geminisentret innenfor petroleum mandag 22. august. Hun har god tro på at NTNU og Sintef vil hevde seg i den økende konkurransen innenfor globaliseringen av olje- og gassnæringen.

SER INN I OLJEALDEREN: Rektor Torbjørn Digernes og olje- og energiminister Thorild Widvey observerer oljefelt med 3D-briller.
- Attraktive studier
- Geminisentret bør gjøre det mer attraktivt å studere petroleumsfag, og det vil styrke den faglige kvaliteten som tilbys av Sintef innen petroleumsteknologi. Begge deler er verdifulle bidrag i arbeidet med å utvikle norsk petroleumsvirksomhet, sa Olje- og energiministeren i sin åpningstale.

Mer oljeforskning
Utfordringene står i kø for petroleumsforskerne. Oljeressursene er synkende, og fremtiden for norsk sokkel er avhengig av bedre teknologi som kan utnytte mindre felt. Dessuten må en finne løsninger som gjør at en kan utvinne mer olje fra eksistende felt. I dag er utvinningsgraden av olje på norsk kontinentalsokkel på 46 prosent, og regjeringens mål er å øke til 55 prosent.

Mer relevant utdanning
- For å få maksimalt ut av petroleumsressursene på norsk sokkel og for å styrke petroleumsnæringen i Norge, trenger vi sterke fag- og utdanningsinstitusjoner. NTNU har sin styrke i utdanning og grunnforskning. Sintef har sin styrke i anvendt forskning og god kontakt med næringslivet. Tettere samarbeid mellom de to institusjonene legger derfor grunnlag for bedre og mer relevant utdanning, og raskere anvending av nyvinninger i utdanning og grunnforskning, understreket statsråden.

Stor aktør i Norge
Det nye senteret vil etter hvert omfatte 200 forskere med et budsjett på 200 millioner. NTNU og Sintef står i dag for halvparten av all forskningsaktivitet innenfor oppstrømsdelen av olje- og gassforskningen i Norge.

Helt siden Sintef ble stiftet i 1950 har det foregått et utstrakt faglig samarbeid mellom NTH/NTNU og Sintef. Sintef-ansatte er en vesenlig bidragsyter til undervisningen ved NTNU, mens NTNU-ere gir vesentlige bidrag til Sintefs oppdragsforskning. Det samarbeides også om bruk av laboratorier og instrumenter

Flere Geminisentre
De siste årene har de to institusjonene vært opptatt av at samarbeidet skal bli mer synlig og tydelig for omverdenen. Det skjer bl.a. gjennom opprettelsen av Geminisentre. De første sentrene ble åpnet i 2003. Nå er i alt elleve Geminisentre på plass, og enda flere er på vei. I tillegg har Sintef etablert to egne Geminisentre med Universitetet i Oslo.

Tekst og foto: Tore Hugubakken