Vår mann i Kina
(25.8.05, 13:21) Visste du at NTNU har åpnet et distriktskontor i Kina, nærmere bestemt ved universitetet i Xi’an? Kontoret åpnet første juni i år og har allerede utrettet store ting. Xu Dougming er pott og panne ved NTNUs kontor ved Xi’an University of architecture and technology (XUAT). Han har bakgrunn som arkitekt og er ansatt av NTNU som sekretær på heltid. Den siste uka har Dougming vært på besøk i Trondheim for å lære sin arbeidsgiver bedre å kjenne.
|
NTNUs MANN: Xu Dougming arbeider på heltid for å tilrettelegge samarbeidet mellom universitetet i Xi`an og NTNU. Professor Harald Høyem er en viktig kontakt ved NTNU. |
Tilrettelegger
Dougming forteller at oppgaven hans på ene siden er å være tolk, arrangere konferanser og møter, samt å ta seg av studenter og fagfolk som kommer på besøk fra NTNU. Samtidig bistår han studenter og ansatte ved XUAT som ønsker nærmere kontakt med NTNU. Arbeidet er en videreføring av et årelangt samarbeid mellom de to institusjonene.
I godt selskap
Trondheimsbesøket hans falt sammen med at en fagtung delegasjon på 16 personer fra XUAT avsluttet en rundreise i Europa med et besøk ved NTNU. De har vært innom universiteter og forskningsinstitusjoner i Italia, Frankrike, Tyskland, Nederland og Storbritannia.
– Delegasjonen dekker et bredt faglig spekter og er opptatt av å knytte kontakter både innen forskning og undervisning. Trondheimsbesøket er et direkte resultat av samarbeidet som allerede er i gang, bekrefter professor Harald Høyem ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, som er vertskap for gjestene.
Ringvirkninger
Høyem legger til at vårt kinesiske ”distriktskontor” allerede har gitt resultater. En større samarbeidsavtale om vannrensing ble nylig undertegnet. Formelle og uformelle NTNU-delegasjoner har vært på besøk, og i løpet av høsten skal både Fakultet for arkitektur og billedkunst og Institutt for produktdesign holde faglige kurs i Xi’an.
Det var arkitektprofessor Høyem som knyttet de første fagkontaktene med kineserne. Det skjedde i 1989 med utgangspunkt i byfornyelse og bevaring av gammel arkitektur. Gjennom årene som har gått, har han opplevd radikale endringer i et samfunn i rask vekst.
Mange muligheter
- Det foregår en utvikling i Kina som er uten sidestykke. Utviklingen kan ta mange veger. Enten velger de å kopiere alt vi har gjort i Vesten, eller de kan finne nye og bedre muligheter. Løsningene de velger på for eksempel energi- og ressursproblemene vil få konsekvenser for oss alle. Potensialet er stort på alle områder. Vi risikerer å ende opp som et U-land i sammenligning. Derfor er Kina en uhyre interessant samarbeidspartner både innen forskning og utdanning, framhever Høyem.
Bidragsyter
Han understreker poenget med følgende bilde: - Xi’an har fortid som keiserby gjennom 13 dynastier og markerte starten på Silkeveien. De gamleste bydelene byr på en helt spesiell arkitektur og har historiske byggverk som til dels er meget godt bevart. For 15 år siden var byen preget av små boligblokker på tre - fire etasjer. Nå domineres bylandskapet av skyskrapere og trafikkmaskiner. I et samarbeid mellom myndigheter og fagpersonell har det lyktes å ta vare på sentrale deler av den gamle bykjernen. NTNU har vært en viktig bidragsyter i dette arbeidet, påpeker arkitektprofessoren.
Han legger til at samarbeidet startet mellom arkitektfakultetene ved de to universitetene. Etter hvert har også IVT- og SVT-fakultetet blitt sterkt representert.
Tekst og foto: Synnøve Ressem Xian University
|