MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Designstudenter gjør posten lettere (26.8.05, 15:14)

Nye bærevesker og spesialdesignet postbil. Det er bare to av forslagene fra designstudenter ved NTNU, som det siste halvåret har arbeidet sammen med Posten.

Det siste halvåret har selskapet Posten blitt fulgt tett av studenter ved Industriell design, NTNU. Målet for studentene har vært å bli kjent med Postens oppgaver og rutiner, slik at de kan hjelpe til med å utvikle produkter for en bedre og mer effektiv distribusjon av post.

HJELP Å FÅ: Designstudenten Nina Bakken hjelper postmannen Rune Stokkaune med å få festet den nye postveska tett til kroppen. For de ansatte kan bedre vesker redusere slitasjeskadene. Denne bæreveska er én av ideene som Posten ønsker å utvikle ytterligere.
Foto: NTNU Info/Tore Hugubakken
Fotfulgt posten
19 studenter har vært observatører i postens hovedlokaler i Trondheim. Studentene har også fulgt postbudet i sitt daglige arbeid. Med notatblokk og videokamera har de observert den minste bevegelse hos postbudet. Hvordan leveres brev og pakker i boligblokker versus områder med eneboliger? Hvordan fraktes post fra terminal og inn i postbilen? Hvordan fungerer postbudvikarene som ikke kjenner ruta?

Egen PDA
Fredag 26. august la studentene frem sine forslag som skal gjøre at ting går raskere i posten. Noen av studentene foreslår egen PDA som kan registrere kjørerute og som kan fungere som en betalingstjeneste. Andre studenter har foreslått mekaniske løsninger i bilen slik at postbudet/sjåføren lettere får med seg post fra bilen og ut til postkassene.

Ny bæresekk
Nina Bakken har utviklet en ny type bæreveske. Hun har tatt utgangspunkt i hvordan en vanlig fjellsekk fungerer og tilpasset den til postmannens daglige levering.
- Jeg visste ingenting om dette før jeg begynte, men jeg har fått god hjelp av et firma som lager tursekker, sier Nina. Mens de fleste andre produktene foreløpig er på datastadiet, har Nina sydd en modell.

Fornøyd postbud
Rune Stokkaune har ansvar for å levere post i Byåsen-området. Her blir det mye gåing med posten i armene og i veska. Han prøver den nye veska som studenten Nina Bakken har laget.
- Vi pleier å ha veska på den ene sida, og bære posten i den andre armen. Men her får du tilpasset begge sidene, sier et fornøyd postbud. Modellen er ikke helt tilpasset, men Rune tror dette blir bedre enn veskene de har i dag. Han etterlyser allikevel et slags brett foran som post kan hvile på.

SPESIALBIL: Innredningen i postbilen kan se slik ut, foreslår designstudenter ved NTNU. Her er førersetet flyttet til høyre i bilen, og sjåføren har lett adgang til resten av posten i bilen.
Mer enn pent design
Prosjektleder i Posten, Petter Evjen, regnet med mange spennende forslag da han ga klarsignal om at studentene kunne arbeide med Posten med tanke på å utvikle nye produkter.
- Jeg er likevel overrasket over hvor mye de har arbeidet med ergonomi, sier Evjen.

Produkt til våren?
Posten ønsker å følge opp fire av prosjektene, og skal hente inn anbud på utvikling av produktene. Det gjelder to av bæreveskemodellene, bærekassetter foran i bilen og en metode for å laste inn post bak i bilen.

- Vi skal ha nye postbiler til neste år, så for enkelte av de nye produktene kan det være aktuelt med produksjon til våren, tror Evjen. Studenter som har vært med på å utvikle de forskjellige ideene som Posten ønsker å se mer på, blir hyret inn som konsulenter.

Av Tore Hugubakken

 Se bildeserie