MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fysikerne bringer verden fremover (29.8.05, 11:19)

Det mener professor Ola Hunderi, som på lørdagsmøtet i Samfundet fortalte 400 studenter om fysikkens vidunderlige verden.

I år er det hundre år siden Einstein lanserte Den spesielle relativitetsteorien, og i den anledning har FN utnevnt 2005 til verdens fysikkår. Tre fysikere var invitert til Storsalen for å gi festdeltakerne en innføring i hverdagsfysikk, Einsteins relativitetsteorier og noe så enkelt som forklaringen på alt.

FYSIKKSIRKUS:Ola Hunderi underholdt de 400 studentene i Storsalen med sitt eget lille fysikksirkus. Her får han en hjelpende hånd fra en av Samfundets teknikere, Jon Harald Grave.
Fysikere i tet
- Alle store teknologiske gjennombrudd er det fysikere som har stått for. Transistoren, lasere, røntgen og varmepumper er eksempler på dette - nå må fysikerne ta eiendomsretten tilbake, sa fysikkprofessor Ola Hunderi fra NTNU.

Festtaler Øyvind Grøn fra Høgskolen i Oslo var svært fornøyd med oppmøtet. - At arrangementet samler 400 stykker er intet mindre enn imponerende, helt fenomenalt, sa han opprømt etter møtet.

Ungdomskonkurranse i fysikk
Medlemmer av linjeforeningen til matte og fysikk, Nabla, var selvfølgelig behørig representert i salen. Leder Marita Risberg kunne fortelle at dette ikke er det eneste arrangementet fysikkstudentene deltar på for å feire fysikkåret 2005.

- Vi skal utlyse en fysikk-konkurranse for ungdomsskoleelever nå i høst. Målet er selvfølgelig å få fysikken ut til de som har valget foran seg. Nabla anser det som en viktig del av jobben å opplyse ungdom om hva fysikk egentlig er, sier Risberg.

Konkurransen skal i hovedsak dreie seg om energi, og utlyses i løpet av september. Innleveringsfristen blir i november og premieringen i desember.

HYLLER EINSTEIN: Professor Øyvind Grøn fra Høgskolen i Oslo holdt en hyllest til Einstein. – Relativitetsteorien er tenkingens vakre blomst, proklamerte han.
Fysikkens problem
Kveldens tre innledere var samstemte om hva som er fysikkens problem. De tror fysikk oppfattes som vanskelig fordi det er et fag elevene må jobbe hardt med, i tillegg til at det krever anlegg for matematikk. Sviktende rekruttering av kvalifiserte realfaglærerer er også en del av forklaringsmodellen.

- Det sier sitt at jeg i de siste 30 årene har undervist for lektorer som skal etterutdanne seg til realfaglærere. I alle disse årene har studentene mine vært jevnaldrende med meg selv, forklarer Øyvind Grøn. Han tror løsningen på problemet er å halvere pensum i pedagogikkutdannelsen, og gi lønn under utdannelsen.

- På den måten kan man få bort en del av barrieren og få flere til å utdanne seg til realfaglærere, sier han.

Lys i tunnelen
Fysikerne skimter imidlertid et lys i tunnelen.

- I år var matte og fysikk den nest vanskeligste linja å komme inn på her på Gløshaugen. Det tyder på en stor søkermasse, påpeker professor Ola Hunderi.

Professor ved Institutt for fysikk, Kristian Fossheim, var invitert til festmøtet for å gi ”forklaringen på alt.” Også han tror på bedre tider for fysikken.

- Det er opp til oss å få ut budskapet om den fantastiske betydningen fysikken har hatt for vårt samfunn og vår levestil. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at fysikk må være et spennende fag, den sier så mye om vårt liv, vår måte å tenke på, at det kan da umulig være et kjedelig fag, smiler Kristian Fossheim.

- Klarer dere å få ut budskapet?

- Jeg tror det begynner å sive ut, jeg tror jungeltelegrafen har begynt å gå. Husk; vi produserer fremdeles fysikere i verdensklasse på Gløshaugen, avslutter han.

Tekst og foto: Gøril Forbord