MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Anders Todal Jenssen: Falkeblikk på valget (9.9.05, 11:39)

TV2s valgekspert holder til på et lite kontor på Dragvoll. Der strømmer telefonene inn fra alle landets aviser. Selv synes Anders Todal Jenssen at valgkampen er ganske kjedelig.

- Jeg ler av kritikken i dagens lederartikkel i Adressa, sier Anders Todal Jenssen. - Jeg blir stadig forundret over at erfarne journalister tør å sitere andre journalister. Foto: Arne Asphjell
- Det er 2001 om igjen, sukker professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen.

Han sitter bak en pult som i følge ryktene skal være ryddig. Nå ligger bøker og ark hulter til bulter.

- Vi har hørt alt før, det er de samme politikerne, de samme sakene og de samme debattene.

Det er alt han rekker å si før telefonen ringer. Det er NRK P1, de blir bedt om å ringe tilbake. To nye minutter passerer og VG er på tråden. Noe utålmodig forklarer han VG-journalisten om betydningen av å ha et representativt utvalg. En spennende valgkamp skal i følge Anders Todal Jenssen handle om alt, om absolutt alt partiene mener.

- Hvis jeg fikk velge ville jeg hørt om mange flere tema, alle de små sakene, fra forskning på befruktede egg til borgerlønn. Men det er klart, de driver jo ikke valgkamp for sånne politiske nerder som meg.

Ser aldri seg selv på TV
Stavanger Aftenblad, Dagbladet, Dagsavisen, Nasjonen, Dagens Næringsliv og mange flere. Listen over aviser som benytter seg av Todal Jenssens kompetanse er lang. Han får metervis med spalteplass under den kokende valgkampen. Sin egen maktposisjon vil han ikke tenke på. - Jeg forsøker å distansere meg litt fra det hele. Jeg leser aldri en avisartikkel der jeg har uttalt meg, hører aldri på hva jeg har sagt på radio og ser aldri meg selv på TV. Egentlig får jeg ikke med meg at jeg befinner meg i mediebildet, smiler professoren som omtales som valgforsker, enda det er politisk atferd og politisk psykologi som er hans egentlige fagfelt.

- Den kanskje viktigste grunnen til at jeg uttaler meg er at jeg mener det er viktig at forskere fra NTNU synes på det nasjonale plan. Spesielt å vise at NTNU forsker på noe annet enn teknologi og naturvitenskap.

Fornøyd med NTNUs hovedprofil
I motsetning til enkelte andre samfunnsvitere, klager ikke Todal Jenssen på NTNUs hovedprofil - ikke i det hele tatt. Tvert i mot mener han at samfunnsvitere i Trondheim og resten av landet har det bra.

- Vi får riktignok ikke så mye midler som naturvitenskapelig forskning, men sett i internasjonal sammenheng har vi det svært bra. Vi tenker med gru på det Thatcher gjorde med samfunnsvitenskapelig forskning i Storbritannia, hun drepte den nesten.

I sin ungdom var han politisk aktiv i Sosialistisk valgforbunds ungdom (senere SU). Han har en spissformulert og vittig tunge som skaper overskrifter. Han vet tilsynelatende alt om hva som er en god strategi og hva som fungerer i en valgkamp. Dessuten er han en veteran på å tolke meningsmålinger. Så hvorfor blir han ikke en suksessfull politiker?

Todal Jenssen bruker eventyret om fjæra som ble til fem høns som metafor for å illustrere journalisters ukritiske bruk av kolleger som kilder. - Nye vinklinger og spissinger legges oppå hverandre, og dermed holder det med to ledd for at historien skal bli ugjenkjennelig når journalister er involvert, fastslår han. Foto: Arne Asphjell
Forskere skal tvile
- For det første vet jeg ingen ting om hva som fungerer. Jeg stiller alltid opp når politiske partier ber meg om å holde foredrag, dessverre blir de ofte skuffet. For jeg kommer aldri med noen mirakelkur.

- Jeg kan aldri bli politiker, fordi det er en stor forskjell mellom forskere og politikere. Som politiker må du virkelig tro på det budskapet du kommer med. Du kan ikke begynne å tvile midt i en valgkamp: ”Nei, er det nå så sikkert at dette argumentet holder? Er nå dette riktig av oss?” Som forsker kan du det - vi skal tvile, vi skal stille spørsmål. Jeg er en forsker, ingen politiker, forklarer han bestemt.

Forskeren Todal Jenssen mener Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet har vært de flinkeste partiene i valgkampen.

- Arbeiderpartiet har vært dyktige, og de har hatt flaks. Det at Høyre valgte å fokusere på SV, er i kategorien flaks. Litt i det skjulte tror jeg KrF har gjort en bra valgkamp. Kjell Magne Bondevik er en undervurdert politiker, en fantastisk taler og en retoriker av rang.

Dr. Jekyll og Mr. Hyde
En av forutsetningene for intervjuavtalen var at det ikke skulle bli ”en sånn sosialpornografisk reportasje.” Det liker Anders Todal Jenssen dårlig. Noe annet han ikke liker er ideologisk pjatt. Av kollegaene blir han beskrevet som en engasjert, dyktig og morsom medarbeider. I tillegg til at han har litt Dr. Jekyll og Mr. Hyde i seg.

- Hvordan tror du kollegene dine beskriver deg?

Han humrer lett.

- Nei, jeg vet sannelig ikke. Som en ryddig og kjedelig fyr, kanskje. Og så trekker de sikkert fram noen sære hobbyer som jeg har. Men jeg snakker ikke så mye om det som de skal ha det til. Det er mer sånn at de spør om det, når jeg kommer på kontoret rett fra skogen med sekken på ryggen.

I etterkant av forrige valg var Todal Jenssen medforfatter av boka "I valgkampens hete". Han har også bokplaner knyttet til dette valget, uten at han vil gå nærmere inn på det. Foto: Arne Asphjell
Hva spiser egentlig frosken?
Det er på dette området Professor Jekyll forandrer seg til Mr. Hyde. TV2s valgekspert er en dedikert naturfotograf. Han står mer enn gjerne opp klokken fem søndag morgen, med sekken full av døde dyrekadaver, for å mate ørner og fotografere dem mens de spiser. I følge kilder kan det av og til være vanskelig å vite hva som er hans primæragenda. Når man kommer innom kontoret hans kan man fort ende opp med Mr. Hyde som samtalepartner og moskusen på Dovre som samtaleemne.

- Jeg synes alle burde ha en hobby som er totalt useriøs, jeg sliter faktisk litt med å holde fotograferingen på det nivået. Dessuten blir jeg kjent med mange som kan utrolig mye om naturen. Det jeg liker aller best er at jeg kan spørre som et barn igjen, uten å føle meg dum. ”Hva spiser egentlig frosken?” Spør jeg, og så får jeg svaret på det.

Valget vipper
Etter en oppvekst både i Bærum og på Byåsen, flyttet Todal Jenssen for 23 år siden til Trondheim for godt, og han trives i Trøndelag. - For meg var det stort å flytte til Trondheim. Trøndere er så varme, joviale og inkluderende. En ting må imidlertid nevnes, trøndersk egner seg ikke i media. Bjarne Håkon Hanssen for eksempel, han kommer aldri til poenget, det går rett og slett for tregt, humrer han. Den tilmålte timen går mot slutten, men ett spørsmål gjenstår.

- Hvem vinner valget?

- Vet du, jeg er søren ikke sikker. Jeg holder en knapp på de rødgrønne, selv om de gulblåe ledet på den siste meningsmålingen jeg så. Men på den meningsmålingen jeg så 30 minutter før det igjen, ledet de rødgrønne. Det er helt klart at det står og vipper, sier han.

Snart skal NRK P1 ringe for å få intervjuet sitt. Anders Todal Jenssen smiler tappert: - For min del gjelder det bare å komme seg forbi 12. september, så går det an å begynne å leve igjen.

Av Gøril Forbord