MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

ALICE I TRØNDELAND
For lat til å lage matpakke? (16.9.05, 13:37)

En gammeldags matpakke med brunost eller en frisk kyllingsalat i fra kantina? Carina har kikket nærmere på matvanene til NTNU-studentene.

Carina Alice Bredesen er student i medievitenskap ved NTNU og skriver for Universitetsavisa om det å være ny student ved NTNU og i Trondheim.

Hva spiser studenter til lunsj? Er det i det hele tatt noen som fortsatt lager seg en god, gammeldags matpakke med leverpostei og brunost, og har med seg hjemmetrakta kaffe på termos? Eller er det bare en stor Sub-baguette eller en frisk kyllingsalat, nypressa mango- og bananjuice og en caffé mocca som gjelder for dagens må-ha-generasjon?

Jeg har titta meg litt rundt og sett litt på hva mine medstudenter putter i seg. Og for å ta det aller først: jeg ser mye av både matpakker og termoser. Jøss, tenker jeg, og blir oppriktig imponert over at folk har tatt seg tid til å smøre matpakke om morningen (eller enda mer imponert om de gjør dette kvelden før). Ikke nok med at de lager seg matpakker, de spiser den også! Jeg må innrømme at jeg har kasta mange matpakker i mitt liv fordi jeg kom over noe jeg hadde mer lyst på i løpet av dagen.

Mest imponert var jeg likevel over en klassevenninne som hadde med varmt vann på termos og deilig rett-i-koppen suppe og kakao på en-to-tre, som hun fiksa seg midt under forelesning så lett som bare det. Og der satt jeg ved siden av med tørt brød og svett gulost. Hvorfor kan ikke jeg være like flink?!

Hvem har sagt av matpakke må være kjedelig?! Det er ikke bare brødskiver som kan puttes inn i en matboks. Jeg har sett alt fra hjemmelagd hamburger med grovt brød til deilig indisk ris med kylling, lasagne og gryteretter og deilige salater med det du liker best! Det ser helt nydelig ut! Jeg må innrømme at jeg er lat. Så mitt problem er å få laget denne matpakka. I hvert fall kvelden før. Da roper først sofaen på meg og TV'n, og etter det hører jeg at senga savner meg, og lokker med sin deilige dyne og pute. Og da lystrer jeg da vettu. Og som det B-mennesket jeg er, står jeg ikke opp et sekund før jeg må om morningen, og så lenge det er penger på kontoen, er det ofte at både matpakke og frokost blir kjøpt på veien. Nødvendigvis ikke så sunt heller da, for ferdigkjøpt er ofte fullt av sukker og fett, selv om de prøver å leke "sunne og magre".

Uka før stipendet kommer derimot er det ingen "luksus" å unne seg. Da må jeg lage matpakke fordi det er det billigste alternativet. Og spise den også! Er det sånn for alle? At man kun lager (og spiser) matpakke dersom man ikke har ekstra med penger til å handle mat ute? Dessuten merker jeg at jeg faller lettere for fristelser med full lommebok enn med lomma full av rusk. I følge VG kaster til og med elevene på barneskolen matpakka si, og de har vel ikke så mye penger å kjøpe seg lunsj for akkurat?

Når jeg først har tom lommebok, har jeg et lite tips som jeg prøver å følge, nemlig å lage litt ekstra middag slik at restene kan brukes som lunsj hvis man er lei av brødskiver.

Matpakka har fått et litt kjedelig rykte. Mange av de matpakkene jeg har titta oppi her på NTNU, slår kantinamaten rett ned i grytene. Det er bare fantasien som stopper oss. Faktisk.