MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Seks prosent av NTNU-studentene har barn (15.9.05, 08:07)

Tall fra Lånekassen viser at 17 prosent av de som mottar støtte til studier, har barn. Ved NTNU utgjør denne gruppen bare seks prosent.

FORNØYD: - Det går kjempefint å kombinere morsrollen med studier. Jeg er veldig fornøyd med både bolig og barnehage, sier psykologistudent Tone Loeng, i det hun henter Sandra 2 år i Bregneveien Barnehage på tur hjem til Steinan Studentby.
Foto: Arne Asphjell
Det er Universitetet i Stavanger som har flest studerende foreldre, med en andel på 21 prosent. Tromsø ligger på en andreplass med 14 prosent. Universitetet i Oslo har 10 prosent, og ved universitetet i Bergen har 9 prosent av studentene barn.

Kan være flere
Tallene viser at 142 934 studenter mottok støtte fra Lånekassen på landsbasis i 2004/05. Av disse hadde 24 754 omsorg for barn under 17 år. Ved NTNU fikk totalt 15 409 studenter støtte, av disse 958 med barn. Lånekassens tall viser kun studenter som mottar støtte, og foreldre som finansierer studiene sine på andre måter, fanges derfor ikke opp. Det finnes ingen statistikk som viser hvor mange av Norges studenter som har barn.

Rekrutterer studenter uten barn
Årsaken til at NTNU rekrutterer få studenter med barn er nok sammensatt, men de ”harde” fagene må ta litt av skylda.

FAKTA

STUDENTER MED BARN
kan få forsørgerstipend fra Lånekassen. Studenter med ett eller to barn får 1290 kroner per måned i tillegg til vanlig stipend, og 830 kroner ekstra per måned per barn om de har flere enn to. Dette skal dekke utgifter til barnehage, samt klær, mat og gjerne en større leilighet.
Om den studerende forelderen er gift eller er samboer, vil inntekten til den andre forelderen spille inn på støttebeløpet. Forsørgerstipendet blir redusert med 60 prosent om den brutto månedsinntekten er over 19 780 kroner, og det faller bort om denne inntekten overstiger 22 700 kroner. Om paret har to barn eller flere, er inntektsgrensen 25 000 kroner. Er begge ektefellene i utdanning, blir det sett bort fra ektefelle eller samboers inntekt.

- Vår teknologiske hovedprofil rekrutterer mange rett fra videregående skole, og da har de færreste barn. Her ligger nok noe av årsaken, tror fungerende seksjonssjef for Rekruttering og opptak, tidligere studiedirektør Jon Walstad.

Det er viktig for NTNU å rekruttere ”bredt”: å ha søkere med forskjellig bakgrunn, alder, kulturell tilknytning og kjønn. Men NTNU har ingen rekrutteringstiltak som retter seg spesielt mot foreldre, forteller Walstad.

- Studenter med barn er en like viktig gruppe for oss som andre, og vi når dem gjennom de eksisterende kanalene.

Jobber for foreldrene
For Velferdstinget er foreldre en viktig del av studentmassen. Velferdstinget jobber stadig med å gjøre studiehverdagen enklere for denne gruppen, og har flere ordninger som kommer denne disse studentene til gode.

- Vi har blant annet satt av midler til en ny barnehage som skal erstatte dagens løsning i Bregneveien Barnehage, sier leder i Velferdstinget, Edina Ringdal. Velferdstinget er også i gang med å opprette en rådgivningstjeneste for studenter som er eller skal bli foreldre.

Av Beate Horg