Bestiller vekking av NTNU
(19.9.05, 07:37) Sentralbordbetjeningen ved NTNU har ry på seg for å takle det meste. Derfor ringer folk og ber om alt fra klestips til vekking om morgenen. |
EKSTRASERVICE – DET ER OSS: F. v. bak: Ann-Elin Sundsby, Kirsten Rønning, Turid Solem og Halfrid Sunde. |
Folk som ringer inn til NTNU forteller om merkelige ting de har funnet i naturen. Andre ønsker hjelp til å avgjøre et veddemål. Én lurer på om dattera skal ha på seg dongeri eller bunad på immatrikuleringa. Nestemann vil ha forklaring på hvorfor sola ikke slukker. Og en sønn ringer og melder fra at moren ikke har klart å betale semesteravgiften for poden.
Ekstraservice Folk som er i knipe, har vent seg til å ringe hovednummeret til NTNU som den selvfølgeligste sak i verden. For institusjonen kan dette være mer verdt enn den dyreste profileringskampanje.
I mottakerenden på sentralbordet sitter Eli, Kirsten, Halfrid, Turid og Ann-Elin og tar utfordringene på strak arm. De er bevisste på at de er bedriftens ansikt utad og strekker seg så langt det er mulig.
– Det oppstår stadig små pussigheter som kan få oss til å ligge langflate av latter. Men det er ofte situasjonskomikk som bare er morsom der og da og som fort blir glemt. Jeg tenker ofte på at jeg skal skrive opp slike episoder, sier Ann-Elin Sundsby.
|
DETEKTIV: Noen henvendelser er upresise og utfordrer både kreativitet og kløkt. Eli Føynum har fått god trening i å spore opp de rette personene selv om grunnlaget kan være særdeles mangelfullt. |
Forventer ekstraservice
Men det er også et problem at mange som arbeider ved NTNU ringer og forventer ekstraservice.
- Jeg har opplevd folk som spør hva klokka er og folk som bestiller vekking til kontoret, ler Kirsten Sagmyr Rønning.
- Noen henger igjen i gammeltida og vil gjerne bruke oss som personlige sekretærer. De har liten forståelse for at vi ikke kan påta oss slike oppgaver, og kan bli skikkelig sure.
I USA er det blitt et problem at foreldre ringer til universitetene og skal ordne opp på vegne av sine barn. Helikoperforeldre blir de kalt, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Disse foreldrene skaper merarbeid for institusjonen, og det er heller ikke et ukjent fenomen ved NTNU. Spesielt i tilknytning til opptak og eksamen kan det bli mange henvendelser fra foreldre.
Noterte i margen Det var verre før, mener Hallfrid Sunde, som har vært med siden 1980 og har lengst fartstid av samtlige. Hun forteller om streng justis og arbeidsdager uten pauser. Alle måtte være fryktelig formelle og bruke tiltaleform med stor D.
- Selve jobben har også forandret seg radikalt. I begynnelsen hadde vi verken direkte innvalg eller data. Vi brukte trykte telefonkataloger, som vi oppdaterte manuelt ved å notere endringer i margen. Det kan høres tungvint, men var veldig effektivt, synes Hallfrid.
|
LAPPSYSTEM: Slike beskjedlapper skriver damene til hverandre for gjensidig orientering. |
Glemmer fraværsmarkering
I tillegg til NTNU betjener sentralbordet HiST, PFI og deler av Sintef. Trafikken er jevnt stor men topper seg alltid rundt lunsjtider. Aktiviteten øker også merkbart rundt eksamenstid og studiestart. En tilfeldig dag kom det inn 850 anrop totalt. Kvarteret fra 13.00 til 13.15 var travlest med 50 registrerte anrop.
Damene er samstemte når vi spør hva som er det aller verste ved jobben: At folk unnlater å fraværsmarkere seg. Her syndes det vissnok grovt, selv om det bare krever noen enkle tastetrykk på telefonapparatet.
– Skriv at de som ikke får det til heller må ringe oss, så skal vi gjøre det for dem, ber samtlige.
Tekst og foto: Synnøve Ressem |