Museet invadert av smilende kinamenn
(16.9.05, 10:02) Førstkommende søndag åpner utstillingen "…som i et speil. Kina under keiser Jing Di" ved Vitenskapsmuseet. Direktør Axel Christophersen håper på minst 15.000 besøkende frem mot jul. |
SIKRET: - Vi har skallsikret museet for 3 millioner kroner til denne utstillingen, opplyser museumsdirektør Axel Christophersen. |
Utstillingen av kinesiske gravfigurer i terrakotta er et av de største utstillingsløft i museets historie.
– Dette hadde ikke vært mulig uten samarbeidsavtalen som er inngått mellom de arkeologiske museene i Stavanger, Oslo og Trondheim, sier Christophersen. Nettverket som NTNU har bygd opp mot fagmiljøet i Xian med bl.a. arkitektprofessor Harald Høyem, har også vært til meget god nytte i å få gjennomført det ambisiøse prosjektet.
Graven til keiser Jing Di
11 millioner kroner koster det å få den kinesiske gravskatten fra Xian til Norge. 265 figurer fra graven til keiser Jing Di (år 157-141 før Kristus) er de to siste ukene blitt forsiktig pakket ut fra store solide kasser og satt i montre i Vitenskapsmuseets lokaler. Tre museumsfolk fra Kina har bistått med det nitidige arbeidet.
|
TERRAKOTTAGRISER fra keiserens grav. |
Nød-arkeologi
Museumsdirektør og arkeolog Axel Christophersen har selv vært i Xian og holdt kurs i ”nød-arkeologi” – det vil si hvordan arkeologiske skatter best skal berges på en tidsbesparende og rimelig måte.
Utbyggingsinteresser presser ofte på for å få arkeologer til å sette opp farten i sitt arbeid, og slik har det også vært i Xian da en ny motorvei ble bygget gjennom den 12 kvadratkilometer store keisergraven. Over femti tusen gjenstander er gravet ut i løpet av de siste femten årene, og et representativt utvalg av disse er nå kommet til Trondheim.
En lokal parallell
Samtidig med denne utstillingen setter museet opp en lokal utstilling kalt ”Graver i veien”. Den viser norske graver fra omtrent samme tidsperiode som de kinesiske gjenstandene, og har også en forhistorie med rot i veibygging. Innholdet i en gravhaug måtte berges da ny E6 ble bygget ved Steinkjer. Denne haugen var som en kinesisk eske med flere lag med spennende innhold. Øverst i haugen lå en båtgrav fra vikingtida, og under denne en urnegrav fra romertida (ca år 300). Under denne igjen lå en enda eldre grav.
Utstillingen åpner førstkommende søndag, og blir stående til 4. desember. I tilknytning til utstillingen arrangeres det i kommende uke et seminar om forvaltning av verdens kulturarv.
Tekst og foto: Arne Asphjell Mer om utstillingen på museets nettsider. Seminar, Forvaltning av verdens kulturarv. Se bildeserie
|