MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Gründermillionærene i Perleporten (5.10.05, 14:39)

Det er gode tider for gode ideer. Den siste måneden har flere gründere på Gløshaugen blitt millionærer på papiret.

To NTNU-knoppskytinger ved Innovasjonssenter Gløshaugen har i løpet av en knapp måned knyttet seg til kapitalsterke industrielle aktører. Produktutvikling i verdensklasse har fristet grafikkprodusenten Vizrt til å ta et lite jafs av studentbedriften Adactus AS. Statoil Innovation forsyner seg på sin side med en større del av Marine Cybernetics AS. I bytte for eierandelene tilføres de unge gløshaugenbedriftene kompetanse, internasjonal markedsadgang og store penger.

FOR STORE FOR INNOVASJONSSENTERET: Marine Cybernetics er blitt en voksen bedrift, og varsler nyansettelser og flytting til større lokaler.
Marine muligheter
I desember 2002 bestemte fire professorer ved NTNU seg for å kommersialisere sin spisskompetanse som forskere. Forretningsideen er uavhengig testing av kontrollsystemer for skip og offshoreinstallasjoner ved bruk av ny teknologi basert på såkalt Hardware-In-the-Loop-testing. De avanserte tjenestene og produktene til Marine Cybernetics tilbys til leverandører, verft, rederier, kontraktører, oljeselskaper og klasseselskaper.

Spår industrieventyr
Marine Cybernetics nådde en ny milepæl tirsdag 4. oktober, da selskapet innkalte til pressekonferanse på Innovasjonssenter Gløshaugen. Nyheten om at Statoil Innovation trer inn på eiersiden i bedriften, åpner ifølge professor og adm. dir. Asgeir J. Sørensen for enorme markedsmuligheter for deres patentbeskyttede teknologi.

- Norge er ledende når det gjelder FoU innenfor olje, gass og marinteknologi, og Marine Cybernetics vil skape mange kompetansebaserte industriarbeidsplasser med bakgrunn i den ingeniørkraften som særlig finnes her ved NTNU, sier Sørensen.

GLADE PARTNERE: Adm.dir. Asgeir J. Sørensen smiler fornøyd etter emisjonen. Han flankeres av to like blide investorer, Asle J. Hovda (t.v.) og Thor Egil Five fra Statoil Innovation.
Prisantydning: 53 mill.
Emisjonen medfører at Statoil Innovation får en eierandel i Marine Cybernetics på 37 prosent. Til gjengjeld skyter datterselskapet til den norske oljegiganten inn 19,5 millioner kroner i rene penger. Dette prissetter den tre år gamle gløshaugenbedriften til respektable 53 millioner. Gründerne, som etter emisjonen eier 13,86 prosent hver av aksjene, får dermed papirformuer på drøyt 7 millioner per snute. Men det er bare begynnelsen, tror Sørensen.

Mobile muligheter
Det finnes snart ikke den ting vi ikke kan gjøre med mobiltelefonen, og utviklingen går styggfort. Raskt har det også gått med Adactus AS. Selskapet er historien om en hovedoppgave som kan bli til noe virkelig stort. Med ferske eksamenspapirer fra Institutt for elektronikk og telekommunikasjon, gikk Peder Drege, Thomas Skjølberg og Jon Håkansson i desember 2003 sammen om å utvikle plattformer for visning av multimedialt innhold på mobilen.

Filmfestivalen Kosmorama i april ble et utstillingsvindu for utprøving av MPEG-21-teknologi utviklet ved NTNU. Vi skriver oktober, og nå blir de unge nyskaperne sett av velkjente kringkastere som CNN, CBS, Fox, og BBC.

HARDTARBEIDENDE MOBILINNOVATØRER: Runar Solberg (t.v), Peder Drege og Jan Håkansson har gjort Adactus til millionbedrift.
Prisantydning: 17 mill.
I juni fikk guttene i Adactus et litt tilfeldig besøk av det bergensbaserte selskapet Vizrt, som er et av verdens ledende selskaper innenfor ”broadcasting”-grafikk. En invitasjon til å besøke Vizrt sine kunder i USA ble fulgt opp ved at de to selskapene delte stand under den store mediamessen International Broadcast Convention i Amsterdam for tre uker siden. Adactus sine løsninger var så interessante at Vizrt fant det sikrest å investere først som sist. Vizrt bidrar med kunder og oppdrag til Adactus, og spytter dessuten hele 5 millioner kroner inn i bedriften.

Emisjonen gir Vizrt 19 prosent av selskapet, med opsjon på ytterligere 11 prosent. Adactus AS er dermed prissatt til nesten 17 millioner kroner. Det gjør gründerne, som har beholdt omtrent 20 prosent hver av aksjene, til velholdne menn – på papiret.

Nye muligheter
Suksessen som Adactus og Marine Cybernetics opplever, gjør at de nå har vokst seg ut av Innovasjonssenteret, som er lokalisert i Perleporten på Gløshaugen. Senteret, som har vært rugekasse for et femtitalls bedrifter siden oppstarten i 2001, får dermed frigjort lokaler til nye gründere med nye ideer – som kanskje vil erobre verden på nye områder om få år.

Tekst og foto: Kenneth Stoltz