MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Utvikler fremtidens fotball (10.10.05, 11:06)

Skotske Kenny McMillan (28) har gjort Celtic FC til verdens best trente lag. Treningsmetodene kommer fra NTNUs idrettsfysiologiske parhester Jan Hoff og Jan Helgerud.

DOKTOR I FOTBALLFYSIOLOGI: Kenny McMillan har utviklet en høyintensiv treningsløype med ball i samarbeid med veilederne Hoff og Helgerud fra NTNU.
Kenny McMillan er fysiolog i Celtic FC. Sin unge alder til tross har han de siste 4 årene vært ansvarlig for den fysiske treningen i klubben, fra 17-åringene i ungdomsakademiet til A-stallen. Onsdag disputerte skotten til doktorgraden ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, under veiledning av professor Jan Helgerud og førsteamanuensis Jan Hoff, som de siste årene blant annet har arbeidet med Barcelona FC, Real Madrid, Det engelske fotballforbundet og det norske langrennslandslaget for kvinner.

Tips fra Brattbakk
Det var Harald Martin Brattbakk som tipset den skotske fysiologistudenten om Hoff og Helgeruds effektive treningsmetoder. Brattbakk var proff i Celtic, men hadde vært en del av RBK-gjengen som oppnådde tidenes beste testresultater på det fysiske området i sesongen 96/97.

Rosenborgs resultater ga dem verdensrekorden i O2-opptak for lag, og rekorden sto faktisk i 8 år. Men nå ligger Celtic alene på toppen, etter at McMillan innførte Hoff og Helgeruds treningsprinsipper.

Større motor
- Fotballprestasjoner avhenger av tre faktorer: Fysiske ressurser, tekniske ressurser og taktiske ressurser, fremholder Hoff og Helgerud. Det er på grunn av den fysiske tredjedelen av spillet deres kompetanse etterspørres av folk som Ronaldinho og Henke Larsson.

- Vi har ingen treningsfilosofi, kun en treningsfysiologi, understreker Jan Hoff på fotballseminaret etter doktordisputasen. Kollega Helgerud legger til at det er helt feil å tro at man blir sterk og rask av å spille fotball. - Økt fysisk prestasjonsevne fordrer større motor. Det vil si at hjertet må trenes opp til å pumpe flest mulig liter blod i minuttet, slik at kroppen tilføres mest mulig oksygen.

Forskerne fra NTNU har gjennom flere års testing bevist at 4x4 minutters høyintensitets intervalltrening er den mest effektive veien til målet.

KNUSER MYTER OM EFFEKTIV TRENING: Man blir ikke rask og sterk av å spille fotball, fastslår (f.v.) Jan Helgerud, Kenny McMillan og Jan Hoff. En fotballkamp er rett og slett for lavintensiv til å være effektiv som trening.
Den tolvte mann
Styrketrening er i tillegg viktig for en idrettsutøvers arbeidsøkonomi. I forsøket på å flytte beina hurtigere, tror mange fotballspillere at de kan overliste Newtons 2. bevegelseslov, den som fastslår at Kraft = masse x akselerasjon. Men Hoff og Helgerud forsikrer om at det er ingen snarveier til å bli sterkere, hurtigere og mer utholdende. Derimot kan riktig trening utgjøre en signifikant konkurransefordel for enkeltspillere og lag i fremtiden.

- Vi snakker gjerne om ”Mr. Oxygen” som lagets usynlige tolvte mann, forklarer Helgesen. Med tanke på de enorme pengene som er i fotballen, spår professoren at vi vil se stadig flere utøvere stille med egne trenere utenom klubbens medisinske apparat – for å komme det lille hestehodet foran lagkameraten, som også er en konkurrent.

Profesjonalisering i RBK
Rosenborgspillerne har det siste året blitt hengt ut i mediene som mosjonister, stuegriser og det som verre er. Forskerne fra NTNU har ikke problemer med å tallfeste potensialet for kondisjonsmessig forbedring, både i Rosenborg og i norsk fotball generelt. De påviser at 10 ml i økt oksygenopptak tilsvarer at en spiller orker å løpe 2 kilometer lengre – for laget 2 mil mer i samlet ”løpskraft” – i en gjennomsnittlig fotballkamp.

Helgerud og Hoff er ikke i tvil om at det gamle mesterlaget har sovet i fysiologitimen de siste årene. Selv har de hatt liten kontakt med RBK-miljøet siden den fenomenale 99-sesongen. Men nylig ble det kjent at trønderne skal ansette en ny fysisk trener som et ledd i profesjonaliseringen av klubben.

Tvilsom teambuilding
På spørsmål om hva McMillan, Hoff og Helgerud kunne utrettet med høstens publikumsyndlinger i Tufte IL (serie på TV Norge), griner Hoff på nesa. Den type teambuilding som forespeiler at man blir en bedre midtspiss av å dra på torskefiske i Lofoten, uttrykker karene fra Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk minimal tillit til:

- Å sette Tufte IL til å bygge lavvo på en åker, er nok en håpløs feilprioritering dersom man ønsker å utvikle bedre fotballspillere. Men det er sikkert greit nok som TV-underholdning.

Tekst og foto: Kenneth Stoltz