UKAtid er konferansetid
(19.10.05, 13:32) Konferansene kommer tett som hagl når det er UKE i Trondheim og tiltrekker seg mange. Også Fredrik Skavlan. |
FØRST OG FREMST med Fredrik Skavlan og tema energi i fremtiden ble en vellykket konferanse med kombinasjon av faglig debatt av høy kvalitet og humorinnslag. |
Det er mange som vil tilbake til Trondheim når UKA går av stabelen. Derfor blir det ikke bare revy og fest i hektiske oktoberuker, men også et bredt tilbud av konferanser og seminarer. Tidligere studenter trenger et faglig alibi for å besøke den Gamle Stad og gjenoppleve den studentikose atmosfære i Det Runde Hus.
Konferanseflom Startskuddet for Technoport utløser en flom av konferanser denne uka, og siste uke var det også flere tilbud for dem som ville kombinere faglig oppdatering med en nostalgisk dose Trondheim.
Er hydrogen svaret? I forrige uke var det en stor internasjonal konferanse om fangst og transport av CO2 på Royal Garden, og elkraftfolkene samlet seg i Royal Electric Garden til et ”stjernetreff for hjerner”.
Begge steder var verdens fremtidige behov for energi og hvordan behovet skal dekkes et sentralt tema. Begge steder kom det også innspill fra salen – er hydrogen virkelig den energibæreren som skal løse våre behov?
Skavland med energivri Helle Brit Mostad, direktør i Hydro for ny energi, var heller ikke helt sikker på det. Hun var gjest i en lokal variant av ”Først og Sist” med Fredrik Skavlan, der faglige poenger ble løftet frem med en humoristisk snert som slo veldig godt an. På en fin måte ble humoren med på å forsterke det seriøse, faglige innholdet i en viktig debatt.
Mostad fastslo at brenselsceller med hydrogen som drivstoff ikke er så energieffektive. Konserndirektør i Sintef, Sverre Aam, poengterte at hydrogen kun er en energibærer, og at det kommer an på hvordan hydrogenet blir produsert. Hydrogen fra fossile kilder er ikke det beste med tanke på CO2 balanse, mens biomasse vil være bedre.
|
NORGE-USA FORBRØDRING: ”Young professionals” innenfor CO2 fra to nasjoner: Petter Røkke (t.v.), Sintef, Logan Hansen, Montana State University, Magnus Bernt, masterstudent NTNU, Pamela Tomski, Entech Strategies Washington DC og Carolina Gonzalez-Chacin, American Electric Power, Columbus Ohio. |
Energisamarbeid Norge-USA
CO2-ekspertene på Royal Garden fikk en innføringen i elbilens store fordeler av en ekte entusiast, Frederic Hauge fra Bellona. Han hadde mange morsomme anekdoter om organisasjonens kamp for å få myndighetene til å gi særfordeler til utslippsfrie biler.
En gruppe unge eksperter fra USA var invitert til Norge som et ledd i samarbeidsavtalen som er inngått mellom USA og Norge om energiforskning. Konferansen ble deres avsluttende høydepunkt i en ”summer school” som blant annet omfattet besøk til Statoils anlegg på Tjeldbergodden.
Tekst og foto: Arne Asphjell Technoports konferanseprogram Tidligere UA-artikkel om CO2-samarbeid USA-Norge Først og Fremst med Skavlan streames og legges ut på Student-TV
|