TECHNOLOGY AWARDS Forskerpris til Sveinung Løset
(20.10.05, 12:16) - Ingen har frosset så mye for prisen som jeg, sa professor Sveinung Løset etter å ha mottatt Statoils forskerpris. |
SVEINUNG LØSET var en av mange prisvinnere under teknologiens svar på Oscar - Technology Awards. Foto: Sintef/Thor Nielsen
|
Løset fikk et kunstverk og 200.000 kroner for sitt arbeid innen isproblematikk for olje- og gassrør, og for arbeid med arktisk teknologi. Løset er professor ved Institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU.
Prisutdelingen fant sted under Technology Awards i Olavshallen onsdag kveld. Utdelingen er en del av Technoport-arrangementet.
Vesentlig betydning Statoils forskerpris deles ut årlig til en norsk forsker utenfor Statoil som har utført arbeid av vesentlig betydning for selskapet. Prisen består av et kunstverk og 200.000 kroner. Siden 80-tallet har Løset ledet prosjekter for innhenting av isdata, og kartlegging av utfordringer knyttet til bruken av teknologi i nordområdene. Gjennom mange år har han engasjert studenter i sitt fagfelt, etablert arktisk teknologi som undervisningsfag og utgitt nærmere 200 faglige publikasjoner.
Ny NTNU-pris
Det ble også delt ut andre priser under Technology Awards. NTNU og Sintef har i fellesskap opprettet en pris i Einar Brendengs navn. Brendeng er professor emeritus ved NTNU og Sintef og har betydd svært mye for forskningen på nedkjøling av naturgass til flytende form og utvikling av isolasjonssystemer for fryseskip. Einar Brendengs Teknologipris for avansert teknologi tatt i bruk gikk i år til Statoil og Snøhvitprosjektet.
Telenors nordiske forskningspris
Telenors nordiske forskningspris gikk i år til professor Ramjee Prasad ved Universitetet i Ålborg for sin sterke innsats innen trådløs og personlig kommunikasjon. “Professor Prasad er en forsker i verdensklasse som har gitt vesentlige bidrag til den internasjonale forskningsfronten, både akademisk og organisatorisk,” heter det i vurderingen.
Eksportørprisen Midt-Norge
Eksportørprisen Midt-Norge deles ut til en midtnorsk bedrift som over tid har arbeidet aktivt, profesjonelt og målrettet og gjennom det oppnådd lønnsomt eksportsalg.
Årets pris gikk til trondheimsbedriften Teeness ASA. Hovedproduktene fra Teeness er i dag vibrasjonsdempende verktøyholdere basert på egne patenter. Dette er en spesialisert nisje innen sponskjærende bearbeiding av metaller. Juryen har lagt vekt på å gi honnør til en lokal industribedrift med lange tradisjoner, og som har lykkes gjennom kontinuerlig innovasjon og nytenkning.
Innovasjonspris innenfor helse og IT
Innovasjonspris innenfor helse og IT skal gå til en kandidat eller et fagmiljø som har utmerket seg innen innovasjon knyttet til teknologi/helse. Årets prisvinnere, Photosense, har utviklet banebrytende teknologi som vil bidra til å redusere dødeligheten knyttet til en av de hyppigste og mest alvorlige krefttypene. Teknologien som årets prisvinnere har utviklet vil øke legens effektivitet, spare pasienter for unødvendige kirurgiske inngrep og bidra til lavere dødsrate gjennom tidligere og bedre diagnostisering. |