NTNU aksjonerer mot kvinnevold
(21.10.05, 13:04) Førstkommende søndag plukkes bøssene frem til TV-aksjonen på NRK. Temaet for den årvisse dugnaden er bekjemping av vold mot kvinner. Bøssebærere etterlyses. |
FAGDAG PÅ DRAGVOLL: TV-aksjonen og NTNU arrangerte i forrige uke faglig seminar om vold mot kvinner. F.v.: fylkeskoordinator Mildrid Rødseth Brede, psykologistudent Lill Anita Pettersen, og Guro Solem fra TV-aksjonen. |
Årets TV-aksjon er den 32. i rekken, og har fått navnet Drømmefanger. Pengene går til FOKUS, som er et samarbeidsorgan for 64 kvinneorganisasjoner med en medlemsmasse på rundt en million kvinner i Norge. NTNU er representert i fylkesaksjonskomiteen, og bidrar dessuten med informasjonsspredning, nettverk og faglig seminar.
Et alvorlig samfunnsproblem
Hver tredje kvinne i verden blir utsatt for vold, seksuelt misbruk eller andre overgrep i løpet av livet. Kofi Annan sier at vold mot kvinner er et av de største menneskerettighetsproblemene vi må hanskes med i dag. Studier fra Verdensbanken viser at vold mot kvinner utgjør et globalt helseproblem på linje med kreft og AIDS.
Konstituert daglig leder i FOKUS, Mette Moberg, peker på et annet svært viktig element i dette problemet:
- I tillegg til de fysiske og psykiske skadene for den enkelte kvinne, hemmes den demokratiske utviklingen fordi volden holder kvinnene utenfor samfunnslivet.
Partnervold er vanlig i Norge
- Det er modig gjort av TV-aksjonen å velge dette temaet, sier NTNU-professor i kvinnehelse Berit Schei fra Institutt for samfunnsmedisin. Vi har selv opplevd hvor vanskelig det er å få støtte til forskning på vold mot kvinner. Forskningsrådet vendte tommelen ned for en større undersøkelse om vold i parforhold. Til slutt var det Norske Kvinners Sanitetsforening og Statistisk Sentralbyrå som støttet undersøkelsen, som er den første i sitt slag her hjemme.
- Undersøkelsen viser at partnervold er vanlig i Norge, forteller Schei. Hver fjerde kvinne blir utsatt for vold av sin partner. Faktisk er menns drap av kvinnelig partner en viktigere dødsårsak i Norge enn dødsfall knyttet til svangerskap og fødsel, sier hun.
|
KRITISERER KOMMUNENE: Organisasjonskonsulent Tove Marie Paasche fra Trondheim Amnesty presenterte rapporten Glansbildet slår sprekker, som slår fast at kommunene mangler kunnskap om vold mot kvinner. |
Kommunene kjenner ikke omfanget
Vold mot kvinner er den mest omfattende krenking av menneskerettigheter også i Norge, forteller organisasjonskonsulent Tove Marie Paasche i Amnesty International. Organisasjonen leverte nylig rapporten Glansbildet slår sprekker. Amnesty har spurt alle landets kommuner om hva de gjør for å forebygge vold mot kvinner. Kun 67 prosent av kommunene tok seg bryet med å svare, og svarene de mottok var forstemmende lesning. 48 prosent av kommunene sier de ikke kjenner omfanget av vold mot kvinner i egen kommune. 10 prosent hevder sågar at vold mot kvinner ikke eksisterer i deres kommune. Begrunnelsen: da ville vi ha visst det.
Trenger bøssebærere
Arbeidet for kvinners rett til et liv uten vold vil tilføres betydelige ressurser fra TV-aksjonen.
- Pengene skal brukes på fire hovedområder, forteller fylkesaksjonsleder Camilla Juul. Vold i nære relasjoner, krig og konflikt, kjønnslemlestelse og handel med kvinner skal bekjempes i både nasjonale og internasjonale prosjekter. 1400 bøssebærere trengs for å dekke Trondheim, men fylkesaksjonsleder Camilla Juul er ikke helt i mål ennå.
- Vi mangler fortsatt 300 frivillige som kan gå med bøsser på søndag. Vil du bli med på årets viktigste søndagstur, kan du ta kontakt med TV-aksjonen på telefon 02025.
Tekst og foto: Kenneth Stoltz |