MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU aksjonerer mot kvinnevold (21.10.05, 13:04)

Førstkommende søndag plukkes bøssene frem til TV-aksjonen på NRK. Temaet for den årvisse dugnaden er bekjemping av vold mot kvinner. Bøssebærere etterlyses.

FAGDAG PÅ DRAGVOLL: TV-aksjonen og NTNU arrangerte i forrige uke faglig seminar om vold mot kvinner. F.v.: fylkeskoordinator Mildrid Rødseth Brede, psykologistudent Lill Anita Pettersen, og Guro Solem fra TV-aksjonen.
Årets TV-aksjon er den 32. i rekken, og har fått navnet Drømmefanger. Pengene går til FOKUS, som er et samarbeidsorgan for 64 kvinneorganisasjoner med en medlemsmasse på rundt en million kvinner i Norge. NTNU er representert i fylkesaksjonskomiteen, og bidrar dessuten med informasjonsspredning, nettverk og faglig seminar.

Et alvorlig samfunnsproblem
Hver tredje kvinne i verden blir utsatt for vold, seksuelt misbruk eller andre overgrep i løpet av livet. Kofi Annan sier at vold mot kvinner er et av de største menneskerettighetsproblemene vi må hanskes med i dag. Studier fra Verdensbanken viser at vold mot kvinner utgjør et globalt helseproblem på linje med kreft og AIDS.

Konstituert daglig leder i FOKUS, Mette Moberg, peker på et annet svært viktig element i dette problemet:

- I tillegg til de fysiske og psykiske skadene for den enkelte kvinne, hemmes den demokratiske utviklingen fordi volden holder kvinnene utenfor samfunnslivet.

Partnervold er vanlig i Norge
- Det er modig gjort av TV-aksjonen å velge dette temaet, sier NTNU-professor i kvinnehelse Berit Schei fra Institutt for samfunnsmedisin. Vi har selv opplevd hvor vanskelig det er å få støtte til forskning på vold mot kvinner. Forskningsrådet vendte tommelen ned for en større undersøkelse om vold i parforhold. Til slutt var det Norske Kvinners Sanitetsforening og Statistisk Sentralbyrå som støttet undersøkelsen, som er den første i sitt slag her hjemme.

- Undersøkelsen viser at partnervold er vanlig i Norge, forteller Schei. Hver fjerde kvinne blir utsatt for vold av sin partner. Faktisk er menns drap av kvinnelig partner en viktigere dødsårsak i Norge enn dødsfall knyttet til svangerskap og fødsel, sier hun.

KRITISERER KOMMUNENE: Organisasjonskonsulent Tove Marie Paasche fra Trondheim Amnesty presenterte rapporten Glansbildet slår sprekker, som slår fast at kommunene mangler kunnskap om vold mot kvinner.
Kommunene kjenner ikke omfanget
Vold mot kvinner er den mest omfattende krenking av menneskerettigheter også i Norge, forteller organisasjonskonsulent Tove Marie Paasche i Amnesty International. Organisasjonen leverte nylig rapporten Glansbildet slår sprekker. Amnesty har spurt alle landets kommuner om hva de gjør for å forebygge vold mot kvinner. Kun 67 prosent av kommunene tok seg bryet med å svare, og svarene de mottok var forstemmende lesning. 48 prosent av kommunene sier de ikke kjenner omfanget av vold mot kvinner i egen kommune. 10 prosent hevder sågar at vold mot kvinner ikke eksisterer i deres kommune. Begrunnelsen: da ville vi ha visst det.

Trenger bøssebærere
Arbeidet for kvinners rett til et liv uten vold vil tilføres betydelige ressurser fra TV-aksjonen.

- Pengene skal brukes på fire hovedområder, forteller fylkesaksjonsleder Camilla Juul. Vold i nære relasjoner, krig og konflikt, kjønnslemlestelse og handel med kvinner skal bekjempes i både nasjonale og internasjonale prosjekter. 1400 bøssebærere trengs for å dekke Trondheim, men fylkesaksjonsleder Camilla Juul er ikke helt i mål ennå.

- Vi mangler fortsatt 300 frivillige som kan gå med bøsser på søndag. Vil du bli med på årets viktigste søndagstur, kan du ta kontakt med TV-aksjonen på telefon 02025.

Tekst og foto: Kenneth Stoltz