I kveld sier bystyret sin mening om NTNU 2020
(26.10.05, 07:27) Siste uke møttes folk fra NTNU, HiST og kommunen til workshop for å prøve ut scenarier for Kunnskapsbyen Trondheim. I kveld torsdag møtes Trondheims folkevalgte for å gjøre vedtak om kommunens støtte til planene. |
AVANSERT VERKTØY: Boston-firmaet Sasaki har utviklet et avansert dataverktøy for å prøve ut ulike muligheter for geografisk plassering av aktiviteter. Sasaki-direktør Philip Parsons demonstrerer. |
Studenter, dekaner og kommunaldirektører i intenst gruppearbeid - det var en hektisk stemning da NTNU2020/HiST2020-prosjektet inviterte til workshop om campusutforming på Nova konferansesenter siste uke.
Som å spille Risk
Et profesjonelt opplegg for utvikling av aktuelle løsninger var satt i scene av det amerikanske konsulentfirmaet Sasaki Associates. Luftfoto av Trondheim i storformat og brikker som symboliserte de ulike deler av utdanningsmiljøene ble brukt til å eksperimentere med ulike varianter av samlokalisering.
- Nesten som å spille Risk, sa en av deltagerne.
- Setter tankene i sving, sa en annen.
- Nyttig med en hands-on-øvelse, var en annen kommentar vi overhørte.
Sjefsstrategen Philip Parsons fra Sasaki innledet med å skissere fire ulike scenarier – se bildeserie.
- Det er viktig å legge inn uformelle læringsarenaer, sa Parsons, og som eksempel nevnte han en ny type bibliotek. Dermed ble kreativiteten gitt fritt spillerom, og den ene mer dristige løsningen enn den andre så dagens lys.
|
KUPPER GLØSHAUGEN: Kari Torbergsen (t.h.) fra HiST er meget fornøyd med å få plassert HiST sine ingeniørfag på Gløshaugenplatået. |
Det viktigste byutviklingsprosjektet
Når bystyret tar saken opp til behandling i kveld torsdag, blir det nok en mer realistisk tilnærming til prosjektet. I sakspapirene heter det at kommunens engasjement bl.a. dreier seg om å avklare følgende sentrale elementer:
Identifisering, bygging og finansiering av infrastruktur
Kommunens forretningsmessige deltagelse i prosjektet
Kommunen som en viktig aktør for å gjøre risikoen i prosjektet så liten som mulig
I dette ligger det også å legge til rette for raske og fleksible prosesser
Klargjøre kommunens egne målsettinger
Kommunens evne og vilje til å bære risiko.
Det ligger store økonomiske forpliktelser fra kommunens side i en slik satsing, som i dokumentet betegnes som det viktigste byutviklingsprosjektet på lang tid. Derfor kan man nok forvente at noen skeptiske røster blir å høre.
Men de gode intensjoner om å utvikle Trondheim som en kunnskapsby, vil nok de fleste slutte seg til. Og det er et prosjekt som kommunen vil gå videre med uavhengig av utfallet av flyttesaken. Trondheim 2020 heter dette prosjektet.
Tekst og foto: Arne Asphjell Saksdokumenter for bystyresaken (PDF) Kveldens bystyremøte sendes direkte på web-TV Se bildeserie
|