MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Med vann skal land bygges (27.10.05, 15:44)

De rundt 300 som møtte opp i Vassdrags- og havnelaboratoriet på onsdag fikk faglig påfyll i strie strømmer da vann var tema for årets Bygg- og miljødag.

PRISER DEN FRIE TANKE: Nyskapingsprisen Den frie tanke gikk i år til Anders S. Gylland, Per Ø. Bonkerud og Pål Ellingbø fra Institutt for bygg, anlegg og transport.
Forskningsleder Terje Tvedt fra Senter for utviklingsstudier, UiB, innledet årets Bygg- og miljødag med et foredrag om vannets betydning for verdens utvikling. Med bakgrunn i gigantutbygginger i Kina, Egypt, India og Russland forsikret Tvedt om at de store vannprosjektenes tid langt fra er over – det er snarere nå det for alvor begynner. Både økonomisk og geopolitisk vil vanningeniører forme verden i årene som kommer. Norge og norsk kompetanse er en del av dette bildet, fortalte forfatteren bak referanseverket En reise i vannets historie.

Studenter fikk priser
Det ble delt ut to priser under BM-dagen, og begge utmerkelsene gikk til studenter ved Institutt for bygg, anlegg og transport. Byggenæringens nyskapingspris Den Frie tanke gikk til de tre fjerdeårsstudentene Anders Samstad Gylland, Per Øyvind Bonkerud og Pål Ellingbø. De mottok kr. 25.000,- og diplomer for sitt arbeid med et nettbasert, interaktivt læringsopplegg for faget hydromekanikk.

FREMTIDIG PRISVINNER?: Sagar Støle demmer opp en miniatyrmodell av Ilabekken. Kanskje vanker det en pris på den byggeglade sjuåringen om en liten mannsalder?
Trekløveret forteller fornøyd at når man googler ordet ”hydromekanikk”, kommer nettsiden de har utviklet øverst på trefflisten til verdens største søkemotor. Ikke verst bare det!

Master med internasjonalt snitt
Prisen for beste masteroppgave 2005 ble tildelt Gustav Grimstad, som har beskrevet en anisotrop modell for bløte skandinaviske leirer. Fagmiljøet kunne ikke få fullrost nok Grimstads arbeid, som holder et svært høyt vitenskapelig nivå, og som allerede har vakt betydelig internasjonal interesse.

- Materialmodellen Grimstad har utviklet vil bli brukt verden over, og vi er glade for å ha sikret oss Gustav som stipendiat hos oss, fortalte professor Lars Grande, som mottok prisen på vegne av Grimstad.

Også Tanja Bakken fikk hederlig omtale for en masteroppgave som holdt internasjonal klasse.

FAKTA

VINNERE
av Nyskapingsprisen Den frie tanke

  • 2005: Anders Samstad Gylland, Per Øyvind Bonkerud, Pål Ellingbø: Interaktivt læringsopplegg i hydromekanikk
  • 2004: Ingen kandidater
  • 2003: Line Monsen og Eivind Olsen: Tilstandsvurdering av jugendhus i Ålesund
  • 2002: Jens Kristoffer Solvang: Tre i fasader og bærekonstruksjoner

  • Store vann- og miljøutfordringer
    Faglige og kunstneriske drypp kom tett i tett utover onsdagen. Aktuelle problemstillinger innen vann og miljø ble belyst med eksempler fra åpningen av Akerselva i Oslo, og masseutbygging av småskalakraftverk rundt om i landet. Vi fikk dessuten høre hvilke utfordringer man står ovenfor når man skal bygge på store havdyp. Norsk Hydros utsendte, Dag Ryen Ofstad, redegjorde for selskapets erfaringer under Ormen Lange-utbyggingen, som er Norges største industriutbygging noensinne.

    Tett samarbeid med næringslivet
    Miljøet ved Studieprogram Bygg- og miljøteknikk har vært gode på å knytte til seg næringslivet i samarbeidsprosjekter. Næringslivsringen og NTNU arrangerte BM-dagen sammen, og begge partene var meget fornøyde med gjennomføring og faglig utbytte av det godt besøkte arrangementet.

    BYGGENÆRINGEN JUBILERER: Byggenæringens jubileumsbok Skaperevne og initiativ. Byggenæringen i hundre år 1905-2005 kom direkte fra trykkpressen, og ble delt ut gratis til alle fremmøtte.
    I dag er nemlig interessen for bygg- og anleggsfagene ved NTNU stor – mye på grunn av at byggenæringen selv har engasjert seg sterkt i å sikre en tilfredsstillende rekruttering til fagfeltet.

    Tekst og foto: Kenneth Stoltz

    Lær hydromekanikk på nett