MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Gamle studenter svever høyt (27.10.05, 08:30)

En gang var de NTNU-studenter. Nå havner de høyt oppe på internasjonale rankinglister.

Tennisspillere og andre idrettsutøvere rangeres internasjonalt. Men også innenfor forskning og nyskaping blir vi kjent med stadig flere rangeringer. Er du flink nok, kan du for eksempel havne på lista over de beste innovatørene i verden. Eller du kan havne høyt oppe på lista over europeiske analytikere.

Flere med bakgrunn fra NTNU har havnet på slike lister den siste tiden.

UNG OG FREMRAGENDE: Katrine Hilmen fra Drøbak er blitt en av verdens fremste forskere under 35 år. Det holdt så vidt, for neste år hadde 34-åringen vært for gammel.
Foto: ABB
Eksklusiv MIT-liste
Katrine Hilmen, som tok doktorgrad ved NTNU i 2000, fikk navnet sitt på en svært så eksklusiv liste i september. Da ble hun plukket ut som en av 35 mest betydningsfulle innovatører under 35 år. Lista ble offentliggjort i oktoberutgaven av forskertidsskriftet Technology Review, som gis ut ved Massaschussetts Institute of Technology (MIT).

- Det er morsomt med en slik utmerkelse. Noen har spurt meg om det er det ultimate målet å havne på ei slik liste, men det er det ikke. Men det er et kvalitetsstempel, og det inspirerer meg i mitt videre arbeid, sier Katrine Hilmen om det å havne på en slik rankingliste.

Henter
Utmerkelsen går ofte til unge folk som kanskje trenger oppmerksomhet for at de skal få fart på egen bedrift. For Hilmen som jobber i det internasjonale storkonsernet ABB er ikke det viktig.

- Jeg har jobb her i ABB og er ikke ute etter å starte egen bedrift, sier Hilmen. Her lager hun dataprogrammer som skal bidra til at det hentes mer olje ut av feltene.

På lag i Norge
Den anerkjente forskerens erfaringer med rangeringer, er at dette er mer omfattende i USA sammenlignet med Norge.

- Helt fra grunnutdanningen er det mye mer personfokusert og prestasjonsorientert i USA. I Norge er det heller slik at vi ikke ønsker å stikke oss frem. Med globalisering kommer en jo mer i kontakt med andre miljøer slik at ens prestasjoner også blir lagt merke til andre steder, sier Hilmen.

Det er andre år på rad at en forsker fra ABBs forskningssenter i Norge får utmerkelsen. Charlotte Skourup med doktorgrad i kybernetikk ved NTNU i 1999, kom på den samme listen i fjor.

UNG OG LOVENDE: I 1998 fikk John M. Lervik den ene av Essos to forskerpriser til doktorgradskandidater ved NTNU. Sju år senere er han blitt en av de viktigste personene i dataindustrien, og pokalskapet utvides stadig.
Arkivfoto: NTNU Info/Thor Nielsen.
Viktigst i dataindustrien
John M. Lervik tok doktorgrad ved Institutt for teleteknikk i 1998. I dag er han sjef i søketeknologiselskapet Fast Search & Transfer. I august i år peker det amerikanske forretningsmagasinet Forbes på Lervik som en av de viktigste personene i dataindustrien. Lervik er på lista «Eight Masters Of Information», som er en eksklusiv liste over entreprenører og selskaper som utmerker seg på Internett.

Mer fest for Fast
Og det stopper ikke der med heder og ære for Fast. I forrige uke klatret de helt til topps da analyseselskapet Gartner Inc skulle rangere de beste selskaper i IT-bransjen. Fast ble vurdert etter hvordan de leverer det de tilbyr, og for sine visjoner for fremtiden. Konklusjonen er at Fast er verdens beste bedrift i sitt slag.

Kyb-studenter som poteten
Trygve Lauvdal er eksempel på at kybernetikkstudenter også kan slå gjennom i finansmarkedet. I 1998 tok han doktorgraden ved Institutt for teknisk kybernetikk på regulering av ulineære systemer. I dag arbeider han som akjseanalytiker i DnB Nor Markets. Nylig havnet han på Topp-30 liste over aksjeanalytikere i Europa. Rangeringen er gjort av det britiske firmaet AQ Research og baserer seg på suksessfulle anbefalinger i det europeiske aksjemarkedet fra juli 2004 til juli 2005.

Av Tore Hugubakken

Doktorgrad, Katrine Hilmen
Doktorgrad, John M. Lervik
Doktorgrad, Trygve Lauvdal