MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Nominert til ”Årets ingeniørbragd” (2.11.05, 09:18)

Et helt institutt og to ferske bedrifter fra NTNU/Sintef-miljøet er blant de seks nominerte til ”Årets ingeniørbragd” i Teknisk Ukeblad. Søkemotorer for Internett, ny batteriteknologi og avansert søkelys for sjøredningstjenesten er stikkord for Trondheimsbidragene.

ENTUSIAST: Lars Andre Solberg misjonerte entusiastisk for sin avanserte søkelyskaster på Technoport. En liten modell illustrerte systemets virkemåte.
Det er redaksjonen i Teknisk Ukeblad som hvert år plukker ut kandidater til en avstemning blant leserne om ”Årets ingeniørbragd”. Avstemningen starter 4. november, og to kandidater fra Trondheim har sjansen til å bli denne ære til del.

ReVolt har sitt utspring fra Sintef og har utviklet en ny type oppladbare batterier som er en kombinasjon av brenselcelle og konvensjonelt batteri. Revolts batteri har en energitetthet som er fire ganger større enn dagens batterier. ReVolt-sjef Nils Kristian Nakstad og hans folk fikk DnB NORs Innovasjonspris for 2005 for sin batterioppfinnelse.

Rett fra masteropopgave til kommesialisering
SEC – Solberg Embedded Cybernetics er et helt ferskt firma i Perleporten. Lars Andre Solberg leverte sin masteroppgave ved Teknsik kybernetikk i vår, og fikk pris for å gå videre med kommersialisering sin ide: Et avansert søkelys for maritime anvendelser. Solberg bruker GPS (Global Positioning System) for å avlese et fartøys tredimensjonale bevegelse, og låse lyset fra en søkelyskaster på et punkt eller gjenstand i vannet. Det gir bedre sikkerhet ved operasjoner til havs i mørke, og vil for ekempel være til stor hjelp ved redningsoperasjoner.

TTO-kontoret ved NTNU er deleier og kommersialiseringspartner for søkelyskasteren og SEC. Solbergs medarbeidere i SEC er Jonas Aamodt Moræus og Håkon Skjelten.

OPPHAVSMANN: Professor Arne Halaas ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap er en av fadderne for Trondheim som senter for søkemotorteknologi. Han begynte å arbeide med avanserte datasøk allerede tidlig på åttitallet.
25 år med søketeknologi
TU-redaksjonen er imponert over at Trondheim er blitt et senter for søkemotorteknologi, noe som bevises ved at alle de store selskapene på dette feltet, Google, Fast og Yahoo! Har etablert seg i Trondheim. ”Trondheim er verdensledende innen sin nisje av søketeknologien”, skriver Teknisk Ukeblad.

Professor Arne Halaas er en av veteranene på dette feltet, og han er stadig på jakt etter nye talenter som er interessert i søk i store datamengder. – Vi har vært velsignet med mange flinke folk, sier Halaas, som mener dette er en viktig årsak til at Trondheimsmiljøet har fått en så dominerende posisjon innen søketeknologi.

Talentfabrikken
Og stadig nye talenter avles fram. Halaas trekker fram to staute karer som skal disputere for doktorgraden i neste uke, Ola Snøve og Pål Sætrom, begge oppdalinger.

– Utrolig flinke karer, opplyser Halaas. – De har begge en meget høy produksjon av vitenskapelige ”papers” til tross for sin unge alder. Begge er engasjert i firmaet Interagon, som spesialiserer seg på bioinformatikk med søk i de store datamengder som ligger i for eksempel genmateriale.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Les artikkelen i Teknisk Ukeblad
Tidligere omtale I UA av Solberg
Les om ReVolt-teknologien i Gemini