Utfordrende sommerjobber for kreative studenter
(8.11.05, 11:00) Studenter gir gjennom sommerjobber i STEP-programmet et løft til småbedrifter. Årets STEP-vinnere har vært meget nyttige for sine vertsbedrifter. |
SEKS FINALISTER, tre vinnere i årets STEP-konkurranse. I tillegg til NTNU var Høgskolen i Bodø (Økonomi) og UiO (Informatikk) representert i finalen. |
Oljeselskapet Shell har i flere år støttet en ordning med lønnsstøtte til studenter som tar sommerjobb i små- og mellomstore bedrifter. Disse bedriftene har ikke økonomi til å dekke hele lønnsutgiften selv, men med STEP-ordningen (STEP: Shell Technology Enterprice Program) kan også disse nyte godt av ressurssterke studenter.
Erfaringen har vist at disse studentbidragene gir svært verdifull hjelp til bedriftene. Studentene stiller med oppdatert kunnskap og gode ideer, og kreative ungdommer gir ofte et viktig puff til en bedrift som viser tendenser til stagnasjon.
Siste sommer ble 73 studentoppgaver fordelt gjennom STEP-programmet, og 39 av disse ble utført av NTNU-studenter. Nylig ble de beste plukket ut for premiering, og begge førsteprisene gikk til NTNU-studenter.
|
GRAFIKKFANTOMER: - Disse karene har tatt gutterommet med inn i bedriften, uttaler juryen om datagrafikken Anders Lassen (t.v.) og Eivind Liland laget for Falanx Microsystems. |
Intens programmeringsjobb
Anders K. Lassen og Eivind Liland arbeidet for Falanx Microsystems (NTNU-spinoff) og utviklet programvare som kan demonstrere den avanserte grafikken Falanx’ utvikler for mobiltelefoner og PDAer. Sammen med tre grafikere utviklet de to NTNU-studentene demoprogrammer som ble vist på en fagmesse i Los Angeles 5. august. Det ble et race for å klare det, men de to programmeringsfantomene løste oppgaven med glans. Nærmere 10.000 programlinjer produserte de i løpet av et par hektiske sommermåneder, og det er omtrent ti ganger så mye som en programmerer klarer i løpet av et år!
Litt spesielt er det også at Anders Lassen går første årskurs på Indøk denne høsten, og derfor deltok på STEP-jobb før han var blitt NTNU-student. Det har sammenheng med at han allerede var godt kjent med Eivind som går i 4. Datateknikk, og at de to hadde utført spreke programmeringsoppgaver sammen tidligere, bl.a. i forbindelse med The Gathering.
Delt førstepris
Juryen valgte i år å dele førsteprisen, og det ble begrunnet med at begge oppgavene var av imponerende kvalitet, men såpass ulike faglig at de var vanskelig å ”putte i samme sekk”.
|
NETTVERK: - Lene Gangstad har vist evne til å knytte seg opp til et teknisk nettverk og involvere annen norsk høyteknologi i sitt produkt, sier juryen om hennes arbeid. |
Den andre førsteprisen gikk til Lene Gangstad som går i femte årskurs på Industriell design. Hun har utviklet en ny type undervannsbøye for Asker-firmaet Abyssus Marine Services. Bøyen har en akustisk utløsermekanisme som får den til å rotere mot overflaten samtidig som den gir ut et utvistet tau. Bøyen har fått navnet SPIN og letter operasjonen med flytting av oljerigger. Lene klarte å jobbe fram bøyen fra ide til ferdig produkt i løpet av sommerjobben. Imponerende, mente juryen, som ser et stort potensial for bøyen.
To andre NTNU-studenter kom til finalen i den harde konkurransen. Gjermund Thomasgård på tredje Kybernetikk har bistått Stryn Vognfabrikk med å effektivisere produksjonen av en helt ny type lysskilt og å utvikle bedre datarutiner.
Erlend Aamodt fra fjerde årskurs Industriell økonomi og teknologiledelse har bistått reiselivet i Møre og Romsdal med en mer målrettet markedsføring basert på en spørreundersøkelse blant turister.
Tekst og foto: Arne Asphjell Mer om STEP på nettet.
|