Bygger glober for fisk
(14.11.05, 15:02) Landsbyen ”Smart havbruk” i Eksperter i Team førte Endre Kvalheim og Anders Ytterland sammen for tre år siden. Nå bygger de verdens første oppdrettsglobe på åpent hav. Gründerne med bakgrunn fra NTNU og Innovasjonssenter Gløshaugen nådde en ny milepæl 3. november. Da ble finansieringen sikret for produksjon av det unike oppdrettsanlegget OceanGlobe. Dermed har Venture Cup-vinnerne fra 2003 gått veien fra idé til millionbutikk, i likhet med flere av knoppskytingene fra innovasjonsmiljøene ved NTNU.
|
ETT BYKS FREMOVER: Gründerne Anders Ytterland (t.v.) og Endre Kvalheim tar OceanGlobe på det globale markedet for storskalaoppdrett av fisk offshore. Foto: Info/NTNU |
Barsk ilddåp
Ideen bak prosjektet er å levere oppdrettsanlegg som gjør det mulig å drive oppdrett av forskjellige fiskearter i åpent hav, noe som tidligere har blitt forsøkt, men da med dårlig resultat. For å dokumentere anleggets egenskaper skal det 40.000 m³ store anlegget installeres i full skala ved Vågsøy/Stad – et av verdens barskeste havområder.
Står klart sommeren 2006
Byggingen av den største av globene koster 10-11 millioner, og byggetiden anslås til 3 måneder. Det første kommersielle anlegget vil ventelig leveres til kundene sommeren 2006. Investeringsselskapene Fjord Invest Såkorn AS, Brothers AS, utstyrsprodusentene Selstad AS og Storvik AS, samt finansielle investorer fra fiskerimiljøet i Seattle er blant de nye investorene. Dessuten er Innovasjon Norge inne med lån og tilskudd.
- Vi kunne ikke vært mer fornøyde med aksjonærsammensetningen. Nå har vi den miksen av praktisk, teoretisk og finansiell kompetanse som vi trenger, forteller Anders Ytterland.
|
ROTERENDE GLOBE: Globen er fortøyd i en ettpunkts svaiforankring. Dette gjør at den fleksible konstruksjonen roterer fritt og absorberer naturkreftene. Illustrasjon: Byks. |
Kostbare patenter
OceanGlobe er patentsøkt i alle verdensdeler gjennom PCT-ordningen (Patent Cooperation Treaty). Det er Leiv Eiriksson Nyskaping som administrerer alle Byks sine patenter, for patentering er en tidkrevende og komplisert affære. Og dyrt. Kostnader forbundet med innlevering, behandling og vedlikehold av patentsøknader løper fort opp i en halv million kroner i året for oppdrettsgründerne. Men da har de også store muligheter med teknologien sin i vekstland som Chile, USA, Brasil, India, Kina, Australia og Indonesia.
Av: Kenneth Stoltz
|