MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Nytt mattespill (29.11.05, 08:08)

Nå kan skoleelever utkjempe dueller med monstre i et nyutviklet online matematikkspill.

SPILL UTEN VOLD: - Med kunnskap nedkjempes mattemonsterene i spillet, forklarer Vegard Engstrøm (t.v.) og Peter Måseide.
Grafikk: Peter Måseide. Foto: NTNU Info/Kim Nygård.
Realfagseksperter har i årevis vært bekymret for den labre interessen for matematikk blant ungdom. Dataingeniør Vegard Engstrøm og mastergradsstudent Peter Måseide prøver å gjøre noe med det. Tidligere i år utviklet de onlinespillet "Tallus". En demoversjon av spillet er lansert på www.tallus.no, skriver NTNUS og Sintefs forskningsmagasin Gemini.

Invadert av mattemonstre
– Foreløpig er grafikken enkel og kun 20 kan spille på Internett om gangen, forteller Vegard Engstrøm, daglig leder i firmaet Simplicatus, som har utspring fra Innovasjonssenteret Gløshaugen ved NTNU. Om interessen for spillet tar av, vil firmaet utvikle en mer avansert utgave av Tallus, og som kan huse mange hundre spillere samtidig.

Tallus er et Internett-rollespill for mange deltakere. Spillet går for seg på planeten Tallus. Her står det dårlig til med mattekunnskapene. Eneste matematiker på planeten er professor Kalkulus. Tallus blir invadert av mattemonstre som tar professoren til fange. Innbyggerne er avhengige av hjelp fra jorda for å kunne overvinne monsterne.

Spill uten vold
Spillerne blir sendt opp for å hjelpe – og kan forflytte seg rundt på planeten forkledd som en innbygger. Er det andre spillere i samme området, vil spilleren kunne se dem – og kommunisere med dem via chatting på nett. Dermed kan man samarbeide for å løse problemene. For å komme seg rundt omkring må en utkjempe mentale matematiske dueller mot mattemonsterne. Konfliktene i spillet blir altså løst med kunnskap og ferdigheter, ikke med vold. Spillet ble utviklet i vår som en del av masteroppgaven til Peter Måseide ved Institutt for produktdesign.

Andre brettspill
Det er ikke første spill som springer ut fra NTNU. I fjor utviklet Simplicatus brettspillene "Konge av koordinatene" og "Kampen om kvadratene" sammen med studenten Kristin Melgårdsbakken. Førstnevnte spill var en del av Melgårdsbakkens masteroppgave ved NTNU. Gjennom disse spillene får de unge økt forståelse for blant annet koordinatsystem og gradtall, rotasjon, areal og kongruens.

Spillene er tilrettelagt i tråd med læreplanen i matematikk for ungdomsskolen, og passer godt for ungdommer i alle aldre. Oppgavene løses alltid parvis, ved at den ene spilleren forteller hva den andre skal gjøre. Dermed lærer elevene ikke bare matematikk, men også å kommunisere og å jobbe i team.

Snart i mattekofferten?
Simplicatus arbeider sammen med NTNU-matematiker Ingvill M. Stedøy ved Nasjonalt senter for matematikk i opplæringa for å utvikle hennes «mattekofferter»: pakker med konkretiseringsmateriell i matematikk med lærerveiledninger og kurs for skoler og lærere.

Prøv spillet
Nytt nummer av Gemini både på nett og papir.