MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

LESERBREV

Allan Krill: Norges universitet i Trondheim (29.11.05, 08:39)

Behold det nasjonale elementet i navnet på universitetet og lag et stor-universitet nær bykjernen.

Det skal godt gjøres for NTNU å forbedre sin plassering på universitetsrangeringslister. Andre universiteter er opptatt av akkurat det samme. Skal vi lykkes, må vi utvikle NTNUs fortrinn. Et fortrinn er Trondheims rykte som landets beste studentby. Et annet er ordet "Norges" i vårt universitetsnavn. Slagordet Det skapende universitet bør byttes ut med Norges universitet i Trondheim/The Norwegian University in Trondheim..

Materstvedts innlegg er en tankevekker. Ved å spørre utenforstående, i hans tilfelle en redaktør i Aftenposten, finner man ut hvordan NTNU-navnet oppfattes utenfra. Vi har et svært uheldig navn. Som Svein Lorentzen påpeker, er meget store ressurser blitt investert i det, og allikevel, har det vært en treg aksept for navnet. Vårt navn er en viktig sak for vår tilhørighet og renommé. Men å endre navnet trenger ikke være en kampsak. Med det navnet vi har, kan vi fremheve de første og siste delene, og tilføye at det ligger i Trondheim. (se mitt tidligere leserbrev). Etter noen år vil NTNU bli allment kjent som Norges universitet i Trondheim. Med tid og stunder kan det vurderes om en formell navnendring er ønskelig.

Nå vet vi hva en Oslo-redaktør synes om vårt uheldige navn. Som neste trinn bør vi spørre studenter på videregående i Oslo hva de synes om vårt uheldige tocampus-universitet. Vi kan skryte av tverrfaglighet, men det hjelper lite når studentene forstår at de må ta buss mellom Dragvoll og "der det skjer" - nemlig Gløshaugen, Samfundet, og byen. Tverrfagsbussen, kunne denne bussruten hete.

NTNU er fortsatt det eneste universitet med ordet Norges i navnet sitt, selv om frekkisen Ås nå prøver seg, foreløpig bare på engelsk. Vi har forutsetninger for å bli betraktet som Norges-universitet, og Trondheim som universitetsbyen. Men for å lykkes med det, må NTNU bygges ut som et byuniversitet - tett sammensveiset.

Jeg ser for meg to store prestisjebygninger, en i Dødens Dal, og en mellom Sentralbygg og Berg-bygget, der Vannkraftlaboratoriet, Skiboli og Metallurgi står i dag. (Er det flere bygninger jeg kan foreslå fjernet, før jeg selv blir foreslått fjernet?) Den nye bygningen på Gløshaugen og den andre i Dødens Dal kobles sammen, under Høgskoleringen.

Gløshaugen mangler parkeringsplasser, så et underjordisk parkeringsanlegg kunne sprenges ut under Singsaker, med innkjøring fra Dødens Dal. Molde sentrum har et slikt underjordisk parkeringsanlegg.

Vi kan bygge et underjordisk bibliotek koblet til det nåværende tekniske hovedbibliotek. Dette nybygg gjemmes under plenen mellom Hovedbygget og Gamle Kjemi, på samme måte som Yale-universitet gjemte sitt store Cross Campus Library under plenen foran hovedbiblioteket sitt. Et bibliotek og leseplasser trenger ikke vinduer, og derfor passer de fint under bakkenivå.

HiST bør plasseres så tett som mulig inntil NTNU, uansett om de slås administrativt sammen eller ikke. Fysisk nærhet mellom læresteder er attraktivt for alle parter. Ulike studietilbud side om side vil være svært positivt for NTNUs renommé.

Det er ikke rart at det er stor motstand mot flytting av Dragvoll til Gløshaugen. Sett i et mennesketidsperspektiv, er flytting slett ikke fornuftig. Vår nåværende ansatte-generasjon vil ikke oppleve de store fordelene av å ha et samlet universitet. Vi vil bare oppleve ulemper. Men sett i et universitetstidsperspekttiv er det en helt naturlig investering. Om 30 år, og i mange hundre år fremover, vil et ettcampus universitet i gangavstand fra byens sentrum være en stor styrke for NTNU, Trondheim og Norge (for ikke å nevne hele verden og universet.)

Talk is cheap, som det heter, men handlinger koster. NTNU bør argumentere for ekstra bevilgninger over statsbudsjettet i forbindelse med sammenflytting. Husk at AVH og NTH sine merkenavn og selvstendighet ble ofret ved opprettelse av NTNU. Dette ble gjort med visjoner om å opprette et høyt anerkjent tverrfaglig universitet. Om dette ikke gjennomføres er det tragisk. NTNU fikk Realfagbygget, men mer må til om universitetet skal fungere og betraktes som en enhet. Kostnadene i forbindelse med opprettelse av NTNU bør fortsatt ansees som et nasjonalt ansvar.

Allan Krill

 
 
    
 SEND INN LESERBREV TIL
 REDAKSJONEN >>>
 
 FLERE LESERBREV:
Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk (19.1 2010)
 
Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken (15.1 2010)
 
Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut? (13.1 2010)
 
Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK (30.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis (21.12 2009)
 
Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU” (15.12 2009)
 
Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva? (10.12 2009)
 
Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker (10.12 2009)
  Allan Krill: For mappa mi (14.12 2009)
 
Per Carlsen: Læresteder i klemme (7.12 2009)
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme (9.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Saltkraftverk (30.11 2009)
 
Arkiv