MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Sjekk forskningen din nå (6.12.05, 07:41)

Utsett ikke din selvangivelse for forskning til etter jul. Spesielt denne uka kan det være penger å tjene, er rådet fra ekspertene.

Mens folk flest har selvangivelser å bryne seg på en gang på nyåret, har forskerne i tillegg sitt eget forskningsregnskap de må holde styr på. I forskningsdatabasen Frida skal alt som produseres av faglig, vitenskapelig arbeid ved NTNU registreres. Mye av bevilgningene som institutter får er knyttet opp til vitenskapelig publisering.

Tjener penger
Mange forskere registrerer kontinuerlig. Noen gjør det ved siste frist i januar. Ifølge professor Knut Holtan Sørensen kan en tjene masse penger hvis en starter allerede i denne uka. Hvis registreringene ikke gjøres korrekt, vil de ikke gi økonomisk gevinst.

- Hver registrering som ikke blir ordentlig gjort, koster NTNU fra 25.000 kroner og oppover, hevder Sørensen i et leserinnlegg i Universitetsavisa.

Frist 9. desember
Hvis du sitter med en artikkel som er trykt i et tidsskrift som ennå ikke er formelt godkjent av de som administrerer Frida, må du selv melde inn dette tidsskriftet som godkjent publikasjon. Fristen for dette er i denne uka - 9. desember – og gjøres via Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste sine nettsider.

Har registrert feil
”Mange har også registrert forlag og tidsskrift ukorrekt, slik at det ikke gir uttelling. I det hele tatt er det mye som skal gjøres for å kvalitetssikre data”, skriver Sørensen videre.

Ta en sjekk
Universitetsbibliotekar Arild Søntvedt har hånd om Frida ved NTNU. I disse dager er han på en omfattende førjulsturné for å orientere miljøene om hvordan en registrerer resultater i forskningsdatabasen.

Han tror at mulighetene for feilregistrering er atskillig mindre i år, men oppfordrer NTNU-erne til å ta en sveip innom nettsiden denne uka. Da bør en vite hvilke tidsskrifter en selv har publisert i for å få sjekker denne opp mot hvilke tidsskrifter som allerede finnes i Frida-basen.

- Vi har gjort det mer idiotsikkert for forskerne når de skal legge inn data, men det kan være lurt å ta en sjekk om tidsskriftene er der, sier Søntvedt.

Lokale Frida-eksperter
Universitetsbibliotekaren har opplevd at desperate forskere ringer like før nyttårsraketten skytes til værs for å få hjelp til å registrere sine resultater. Det trenger de ikke gjøre. Fristen for registrering er et stykke ut i januar 2006, og Søntvedt minner også om at hvert institutt har lokale eksperter på databasen Frida.

Trykk på knappen
For de forskerne som publiserer i tidsskrifter som indekseres ved Institute for Scientific Information (ISI), blir artiklene overført til Frida. Men Søntvedt påpeker at en må trykke på en spesiell import-knapp i selve Frida-basen for å få full gevinst for overføringen.

Av Tore Hugubakken

Se Holtan Sørensens leserinnlegg
Se siste rektorspalte
Tidligere statssekretær Haugstads økonomiforelesning