MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

TUT og kjør debatt! (7.12.05, 07:20)

En gammel navnestrid blåser liv i leserbrevspalten i Universitetsavisa.

VIL HA NYTT NAVN: Filosof Lars Johan Materstvedt finner i samråd med Aftenpostens Ulf Andenæs tiden moden for et navneskifte. Foto: Tore Oksholen.
Lars Johan Materstvedt ved Filosofisk institutt var forsanger til en velkjent melodi da han i forrige uke satte tonen for det n'te verset av navnedebatten ved NTNU.

Det gamle kompet har oppskriftsmessig meldt seg på; Trond Andresen et. al. gir visse assosiasjoner til soul man Jake i filmklassikeren Blues Brothers når han etter en ufrivillig frihetsberøvelse slipper ut med kun én tanke i hodet: I'm putting the band back together!

Akronymdyslektisk oslotante
Det var Ulf Andenæs i Aftenpostens debatt- og kronikkredaksjon som gjorde det klart for Lars Johan Materstvedt at NTNU faller innenfor gruppen knudrete, uforklarte akronymer som kan motvirke leserens interesse for en tekst, omtrent på linje med eksotiske fremmedord.

Til alt hell virker Andenæs å være tilstrekkelig komfortabel med fremmedordet "universitet" at han våger å gi av sin ettertraktede spalteplass til forskere som skriver at de er fra Universitetet i Trondheim. For å komme på trykk i Aftenposten bør man altså skrive at man hører til ved en institusjon som har opphørt å eksistere for en halv mannsalder siden, skal vi forstå Materstvedt og Andenæs vrangt.

VIL HA NYTT NAVN: I samråd med seg selv finner Trond Andresen tiden moden for et navneskifte. Legg merke til T-skjorta. Foto:Arne Asphjell.
Gamle sanger om igjen
Etter hvert glir sangen over i et potpurri over de bittersøteste debattene de siste 10 årene: Lærestedet NTH mister status internasjonalt når det må belemres med NTNU-navnet.

De ikke-teknisk-naturvitenskapelige fagene beretter om forklaringsproblemer i møte med kolleger fra andre institusjoner. For ja, det utdannes ordentlige humanister og samfunnsvitere her oppe selv om den erklærte hovedprofilen antyder noe annet.

Så er ordkrigen mellom Dragvoll og Gløshaugen i gang, og sannelig blir det også plass til å forene navnedebatt og samlokaliseringsdebatt når en er så godt i gang. Det beviser i det minste at NTNU-folk evner å ha flere tanker i hodet på én gang.

I TENKEBOKSEN: Etter en verbal boksekamp tar Maurtvedt (t.v.) og Abrahamsen sittende telling med te og pepperkaker på lingvistikerens kontor. Foto: Kenneth Stoltz.
Avvæpnende teseremoni
Gemyttene har det med å komme i kok i følelsesladde debatter om hva barnet skal hete. Det faktum at barnet nå nærmer seg konfirmasjonsalder, spiller mindre rolle.

Jardar Eggesbø Abrahamsen har tenkt og ment mye om både dette og hint i en årrekke, og de siste ukene har han ertet på seg indøkstudent og teknologiromantiker Jan Helge Maurtvedt, som ikke skyr en ulmende debatt. Men når det koker over, er det egentlig bare én lur ting å gjøre. Abrahamsen telte til ti, så en gang til, og enda en gang - og inviterte motdebattant Maurtvedt til fredsteseremoni i sin lingvistikerhule på Dragvoll.

Navnet tilslører gavnet
Ett av problemene med NTNU, er usynliggjøringen som navnet innebærer, mener Abrahamsen.

- Når vi møter kolleger i Norge og i utlandet, må vi alltid forklare oss og fortelle at vi er "ordentlige" lingvister, "ordentlige" historikere og så videre, på lik linje med fagmiljøene ved andre universiteter. Vi er ikke nødvendigvis teknisk-naturvitenskapelige humanister og samfunnsvitere, påpeker han.

Maurtvedt holder en knapp på at det ikke er navnet det er noe feil med, men snarere de ikke-teknologiske fagenes manglende vilje eller evne til å tilpasse forskningen sin til å være mer i tråd med hovedprofilen. På dette tidspunktet kaster også journalisten seg inn i ordskiftet, og plutselig er vi helt i periferien av selve navnedebatten.

TUT eller StOUT?
Etter en interessant avsporing, som dog fulgte de tradisjonelle skillelinjene mellom gamle AVH og gamle NTH, måtte vi be om en oppsummering, og gjerne en konklusjon. Skal vi fortsatt kalle oss NTNU?

KOMPROMISSLØSNING? Oppildnet av den gode samtale er Maurtvedt (t.v.) og Abrahamsen etter hvert forsiktig positive til nyskapningen TUT. Foto: Kenneth Stoltz.
Maurtvedt minnet om at NTNU kunne forveksles med NTNU, altså National Taiwan Normal University. Alternativt kan jo universitetet oppkalles etter lokale kjendiser. Her er det mange spennende muligheter, ikke minst fonetisk, som leserbrevskribent Kjetil Kvist har vært inne på med sitt forslag Tordenskjolds Universitet i Trondheim.

- Hadde universitetet fått nytt navn for fem år siden, ville man sikkert kalt det St.Olavs Universitet i Trondheim (StOUT). Men det spørs om det toget er gått nå, sa lingvistikeren.

Siste ord er ikke sagt
Maurtvedt avslørte til slutt at han hadde forfattet et knusende tilsvar til Abrahamsen, men valgte å legge det i bero for å se hva som kunne komme ut av teselskapet i humanistenes og samfunnsviternes høyborg.

- Du skulle sett mitt utkast til svar til deg! repliserte Jardar på sin side, og antydet med det at hans tellekunst trolig avverget et lite ragnarok av en føljetong i herværende leserbrevspalte. Og med dette avrunder muligens de to klingekrysserne debatten om debatten. Men debatten om navnet ruller nok videre.

Av Kenneth Stoltz

…og med dette setter vi sluttstrek for navnedebatten i denne omgangen.
Red.