MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

JULEGAVETIPS:
Harde pakker fulle av lærdom (11.12.05, 23:29)

Tror tante Oddveig at realityseriene på TV er helt ekte? Kanskje trenger hun en julegavebok fra NTNU?

Jo Nesbøs siste bok Frelseren ligger under mange juletrær...
I løpet av året som er gått har mange NTNU-ere utgitt bøker. Disse bøkene danker neppe ut Jo Nesbø og Anne B. Ragdes krimbøker når det gjelder spenning, men kan allikevel være både informerende, tankevekkende og vakre. Kanskje kan en fagbok fra NTNU pakkes inn og gis bort som julegave?

Alene om gaven
Det er ikke så vanlig å gi bort en fagbok som julegave, men det er åpenbart flere fordeler med dette:

  • Du gir bort en gave som ingen andre gir. Sjansen for at unge lesere får to eller flere bøker om Nesbøs krimhelt Harry Hole er stor.
  • Du imponerer mottakeren ved at du har skaffet boken uten å ha gått til bokhandelen.
  • Du gir bort en gave som garantert blir studert i løpet av kvelden. Sjansen er stor for at du vil høre "Nei, hiv over den derre fagboka jeg fikk. Jeg må se hva det egentlig er for noe".

    ... men kanskje innføringen i Mediesosiologi kan bli en hit?
    Medier og samfunn
    Mange NTNU-ere gir ut bøker hvert år, og for å plukke ut et utvalg, kan vi starte med NTNU-sosiologene Toril Aalberg og Eiri Elvestad. De har gitt ut fagboka Mediesosiologi, som gir en oversikt over nettopp dette fagfeltet. Forfatterne presenterer også sentrale studier om medienes rolle i samfunnsutviklinga og hva de har å si for demokrati, identitet og sosial ulikskap. Kanskje er dette gaven til tante Oddveig?

    Modernisme da og nå
    Et annet bokpar er John Brumo og Sissel Furuseth som utforsker modernismens status i norsk litteratur. Førsteamanuensene ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap viser gjennom litterære eksempler fra 1890-tallet og fram til årtusenskiftet hvordan modernistisk estetikk utgjør en mer enn hundre år lang tradisjon i Norge.

    ... eller boka Skolebøkene som nasjonsbyggere?
    Skolebøker bygde landet
    Professor Svein Lorentzen ved Program for lærerutdanning kjenner vi som en engasjert representant i NTNU-styret og regelmessig meningsytrer i Adresseavisen. Han har gått gjennom skolebøker i Norge: Ja, vi elsker. Skolebøkene som nasjonsbyggere 1814-2000. Denne boken gir for første gang en helhetlig oversikt over hvordan skolens lærebøker har vært med på å forme vårt nasjonale selvbilde, fra Eidsvolls grunnlov og frem til i våre dager.

    Referert av statsministeren
    I sommer ga trioen Sintef-direktør Gunnar Sand og NTNU-erne Per Morten Schiefloe og Tone Merethe Berg Aasen ut debattboka Norge 2020 – industrielle og økonomiske framtidsutsikter på Fagbokforlaget. Boka benyttes flittig som referanse både når Jens Stoltenberg og Paul Chaffey skriver kronikker. I boka argumenterer forfatterne for at globaliseringen krever en mer offensiv norsk næringspolitikk enn den som er blitt ført de siste årene.

    Respekt for arven
    Arne Espelund er professor emeritus ved Institutt for materialteknologi og ga tidligere i år ut boka Fra berggrunn og jordsmonn i Rørostraktom. Boka er et resultat av mer enn 60 års kontakt med fjellområdet, og forfatteren ønsker at boka skal bidra til større respekt for kulturarven i området.

    ... eller en bok om trønderlåna?
    Drøm for byggelskere
    I avdelingen for vakre bøker finner en boka Trøndelåna som er skrevet av Kolbein Dahle, Eir Grytli og Dag Nilsen. De to sistnevnte holder til ved Institutt for byggekunst, historie og teknologi. Boka viser særtrekkene ved det spesielle midtnorske, avlange våningshuset.

    Trønderhistorien
    Bokverket om trønderens historie vil nok ligge under noen juletrær i år. Professor Ida Bull ved Institutt for historie og klassiske fag er hovedredaktør for det nye trebindsverket. Hun har hatt jobben med å sy sammen sin egen og de ti øvrige forfatternes tekster til den første enhetlige fortellingen om Trøndelags historie. Kritikken mot bokverket, særlig fra samisk hold, er neppe nok til at bokverket blir trukket tilbake før jul.

    ... eller en snuskete roman?
    Romanene
    Det er ikke bare fagbøker som er klekket ut ved NTNU. Det er også gitt ut romaner av forfattere med sterk tilhørighet til NTNU. Sveinung Mikkelsen er en ung student ved NTNU som i 2003 debuterte med romanen Zoombi. Årets roman heter Snusk. Her er det sterke skildringer av det ene og det andre og egner seg neppe til høytlesning etter julemiddagen. Men kanskje poden i huset synes dette kan være spennende litteratur.

    En annen roman, En rik høst, er en thriller med genforskning som tema. Forfatter er Tore Oksholen, journalist ved Informasjonsavdelingen ved NTNU.

    Oversatte Eco
    Oversettelsesarbeid kan være en krevende jobb, men er viktig for at utenlandsk litteratur skal bli lettere tilgjengelig for norske lesere. Birgit Owe Svihus er universitetslektor ved Institutt for moderne fremmedspråk og har fått fin respons for sin oversettelse av Umberto Eco Dronning Loanas mystiske flamme. "Birgit Owe Svihus oversettelse er frydefullt medskapende”, skriver Aftenposten.

    ... eller en bok som kan forklare hvorfor noen må gjøre bisarre ting som å låse samme dør sju ganger.
    Bokeksport
    Litteratur blir også oversatt den andre veien. To bøker av førsteamanuensis ved Psykologisk institutt Leif Edward Ottesen Kennair ble i år publisert på Akademisk forlag i Danmark: Evolutionspsykologi : en indføring i menneskets natur og Tvangstanker. Begge bøkene ble gitt ut på Tapir Akademisk forlag i 2004.

    Av Tore Hugubakken

  •