MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Stolen du ikke kan stole på (1.12.05, 08:00)

Mens resten av klassen boltret seg med fisk, konsentrerte Emma Päiviö seg om en stol med helt spesielle egenskaper. Den reagerer på bevegelse, og knekker heller sammen enn å la seg bruke som sittemøbel.

LIVAKTIG: Stolen beveger seg ved hjelp av hydraulikk og avansert datastyring og er en semesteroppgave i faget mekatronikk ved Institutt for produktdesign.
Nei, mekatronikkstudenter er visst ikke som andre studenter. Som navnet antyder, er faget en blanding av mekanikk og elektronikk, og undervises ved Institutt for produktdesign. Kurset er i høy grad praktisk orientert og har hemningsløse utfordringer til fantasi, kreativitet og nytenkning.

Bevegelig kunst
Dette oppdaget kunststudent Emma Päiviö og maste seg med til en plass sammen med sivilingeniørstudentene. – Utgangspunktet mitt var at jeg liker å jobbe med installasjoner som beveger seg. Jeg hadde eksperimentert på egenhånd, for eksempel med forskjellig bruk av vindusviskere. Det var da jeg tok den første kontakten med Produktdesign. Jeg hadde lyst til å lære mer, og ble kjempeglad da jeg fikk bli med på kurset i mekatronikk i høst, forteller Päiviö.

Utfordrende start
Instituttet på sin side syntes det var spennende å utvide tverrfagligheten til å omfatte kunstfag. - Det var vanskelig i begynnelsen. Jeg hadde aldri hatt fysikk, og det var lenge siden jeg hadde holdt på med matematikk. Det var også uvant å gå på forelesninger, forteller Päivö, og innrømmer at hun har strevd med teorien. Den praktiske delen gikk desto glattere, der valgte hun sin egen vri.

Mens de andre studentene konsentrerte seg om funksjon, tenkte Päivö mer på at produktet skulle gi emosjonelle opplevelser. – De andre fikk en oppgave som var relatert til fiskeoppdrett og hadde ”en lykkelig fisk” som arbeidstittel. Jeg prøvde meg på ”et lykkelig menneske,” men temaet er stort og tidsfristen var kort. Det endte med at jeg valgte en stol, forklarer kunststudenten.

MAKELØST: Stoler med sjel i har vi hørt om før, men her har kunststudent Emma Päivö konstruert en som også har liv.
Et skvettent dyr
Det ferdige produktet har riktignok form som et sittemøbel, men egenskaper og funksjon er svært annerledes. Faktisk minner den aller mest om et skvettent dyr. Den reagerer på bevegelse, kaster urolig på seg, for til slutt å flate ut med beina sprikende i alle retninger. – Jeg ville få den til å virke unnvikende og redd, og la den nekte å gjøre den jobben som forventes, utdyper Päiviö.

Stolen ble første gang presentert for lærere og medelever på verkstedet ved Produktdesign denne uka. Torsdag 8. desember skal den stilles ut på Åpen dag ved Kunstakademiet. Til nå har den framstått i naken og blank aluminium. Før neste framsyning skal den perfeksjoneres og ikles en drakt av imitert tre og nasjonalromantisk korstingsbroderi. En ny utfordring til sanseapparatet, med andre ord

Tekst og foto: Synnøve Ressem