MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Årets julegave til fiskeoppdrettere (20.12.05, 07:03)

En maskin som vasker og reparerer fiskemerder, uten at en trenger å ta nota på land! Neida, vi siterer ikke ei fabulerende ønskeliste til julenissen fra oppdrettsnæringen - vi har sett den i aksjon.

LITT AV EN RUNDVASK: Studentene hevder at vaskeroboten kan rengjøre en merd på 60 meter i diameter i løpet av 10 dager. Fv faglærer Jon Rismoen, Institutt for produktdesign med studentene Mats Mathisen og Glenn Robert Aarrestad. Jo Arve Alfredsen fra Fiskeri og havbrukskybernetikk har jobbet med beslektede problemstillinger og syns prosjektet har interessante muligheter.
Vaskemaskina, eller rettere sagt vaskeroboten, er blitt til gjennom et studentprosjekt ved Institutt for produktdesign. Den er konstruert for å krabbe vertikalt og horistontalt over fiskemerden, og feie vekk alger, skjell og annet som truer med å gro fast i nota.

Lovende
- Tilgroing går ut over vanngjennomstrømmingen i fiskemerden og er belastende for fiskevelferden, forklarer faglærer Jon Herman Rismoen. - Per i dag må nøtene tas på land for å renses manuelt, og det er en tidkrevende og kostbar prosess.

- Oppgaven gikk ut på å finne en løsning for å rense nota mens den står i sjøen. Som faglærer er jeg svært fornøyd med resultatet. Riktignok har vi ikke testet roboten under realistiske forhold – det har vi ikke utstyr til. Men prinsippene er interessante og har potensial for videre utvikling, mener Rismoen.

Studentene ser også for seg at roboten kan bygges ut til å utføre tilleggsoppgaver. For eksempel oppdage og varsle om skader på nota og å utføre reparasjoner.

I BEVEGELSE: Henrik Moe viser modell av en fiskemerd som kan posisjonere seg etter vær og vind, og som kan løftes opp når fisken er klar for stekepanna.
Lykkelig fisk
Vaskemaskina var en blant flere semesteroppgaver i faget mekatronikk og er utviklet i samarbeid med Sintef Fiskeri og havbruk, som også har sponset materialene. Samtlige oppgaver var relatert til fiskeoppdrett og hadde arbeidstittelen ”En lykkelig fisk”.

Under evalueringen av arbeidene fikk både vaskemaskina og en spesiell fiskemerd stor oppmerksomhet. Merden kan heves og senkes og posisjonere seg i forhold til strømmer, vær og vind, slik at materialbelastningen blir minst mulig. Et tilleggspoeng er at hele merden kan løftes opp når fisken er slakteferdig.

Tekst og foto: Synnøve Ressem