LESERBREV Arild Søntvedt: Svar til Reidar Conradi om FRIDA
(23.12.05, 09:59) FRIDA (ForskningsResultater, Informasjon og Dokumentasjon av vitenskapelige Aktiviteter) ble vedtatt tatt i bruk av de daværende 4 universiteter i 2003. Det ble etablert et støtteapparat for FRIDA-registrering med kontaktpersoner ved alle fakulteter og institutter, og med Universitetsbiblioteket (Ubit) som systemansvarlig ved NTNU. NTNU tok systemet i bruk i fjor og et rekordmessig antall publikasjoner og foredrag ble registrert for 2004.
Skal kontrollere FRIDA-dataene Registreringen i FRIDA for 2005 er i full gang, og forventes å øke utover mot fristen 20. januar. Allerede er over 4500 publikasjoner og foredrag registrert, og det er omtrent halvparten av det vi forventer ved fristens utløp, og ca halvparten av disse igjen er konferansebidrag og deler av bøker. Så folk rundt om klarer fint å gjøre denne jobben.
Riktignok er det en del mangler og feil i registreringene, men ikke av en slik karakter at det vil gå ut over den budsjettmessige bruken av FRIDA. Dessuten vil FRIDA-adm, sammen med institutter og fakulteter, kontrollere dataene før rapporering til departementet. FRIDA-adm, Berit Rolandsen og Arild Søntvedt fra UBiT, har besøkt samtlige fakultet samt Vitenskapsmuseet i disse travle FRIDA-tider, og truffet nesten 100 FRIDA-kontakter. Overalt jobbes det godt og hardt med å registrere årets vitenskapelige og faglige resultater.
Vi i FRIDA støtteapparatet (inkludert de ca 100 kontaktpersoner) har gjennom en stor kontaktvirksomhet med møter, telefoner og mail hjulpet og motivert hverandre til full innsats for å sikre at alt som skal registreres blir registrert på best mulig måte. Selv om systemet har sine svakheter, er det viktig nå å fokusere på det positive, og sikre NTNU best mulig budsjettmessig uttelling. Så kan vi, når årets registrering er over, evaluere systemet og arbeide for forbedringer.
Skal forbedre FRIDA Så til de konkrete innspill fra Reidar Conradi:
Reidar Conradis tre punkter er en grei oppskrift på hvordan konferansebidrag nå skal registreres, bortsett fra at det muntlige bidraget skal registreres i tillegg til det skriftelige. Bakgrunnen for endringen i registrering av konferanse bidrag var å sikre at alt som teller i budsjettmessig sammenheng blir registrert riktig, nemlig under "tidsskrift" eller under "vitenskapelig antologi". I tillegg får vi et greit skille mellom det
muntlige og det skriftelige konferansebidraget.
Det er riktig som han sier at ISBN ikke er mulig å bruke ved leting etter bøker i forbindelse med registrering av "del av bok". Dette vil bli mulig i neste versjon av FRIDA.
Vi er enige med Reidar i at den nye måten å registrere konferansebidrag på kan virke tungvindt og at den ble lansert sent. Dette er beklagelig, men av ressursmessige årsaker var det ikke mulig å få gjort det før. Reidar Conradis forslag til forbedringer skal vi naturligvis bringe videre til FRIDAs utviklingsgruppe ved Universitetet i Oslo.
Arild Søntvedt |