MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Møt Tore Jørgensen (2.1.06, 09:15)

Tore Jørgensen har nærmere hundre års fartstid ved NTNU.

I fjor vinter reiste Christine Koht i NRK land og strand rundt i jakten på den norske mannen, Jan Johansen. For den som ikke fikk med seg serien: Jan Johansen er det vanligste navnet i Norge. Universitetsavisa har i samme ånd sporet opp selveste NTNU-mannen, Tore Jørgensen. Vi fant tre av slaget.

TORE JØRGENSEN: Tore er driftsingeniør ved Institutt for materialteknologi.
Sterk Tore Jørgensen-konsentrasjon
Statistisk Sentralbyrå holder regning med det meste. De kan for eksempel fortelle at det er 57 menn som har Tore som første fornavn, og Jørgensen som etternavn. Og det er 33 menn som har Tore som eneste fornavn, og Jørgensen som etternavn.

Av 57 er det altså tre eksemplarer som er tilknyttet NTNU, og de har ikke få årsverk bak seg i forskningens tjeneste.

Det hele begynte på 60-tallet
Alle de tre herrene kom til gamle NTH på 1960-tallet. I 1965 kom Tore Rolf inn på bygglinja, og to år senere startet Tore Steingrim sine studier på skipslinja. Driftsingeniør Tore Jørgensen kom hit allerede i 1961, og har vært her siden. I disse dager er han på vei inn i pensjonistenes rekker, men han trekker seg neppe helt tilbake:

- Jeg skal jobbe med et prosjekt i regi av Hydro, så jeg blir nok oppe på haugen her ennå en stund fremover, forteller Tore med et hemmelighetsfullt smil. Han vil imidlertid ikke si så mye om hva prosjektet går ut på – det er visst litt hysj-hysj, forstår vi.

TORE R. JØRGENSEN: Tore Rolf er seniorrådgiver ved Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk.
Et mystisk brev
Både Tore R. og Tore S. har hatt innholdsrike karrierer utenfor det som i dag heter NTNU. Tore R. tok diplomen på arealplanlegging for utnytting av fiskeressurser i nord, og tilbragte flere år i Asplan som konsulent. Tore S. har blant annet bygd kystvaktfartøyer ved Horten Verft, og var også sterkt delaktig i etableringen av den arktiske forskningsaktiviteten ved UNIS på Svalbard. Nord-Norge var dessuten scenen for én av flere forviklinger som gjerne oppstår navnebrødre imellom:

- Da jeg jobbet i Finnmark fikk jeg en dag et rekommandert brev, forteller Tore Rolf. Det var fra Fylkesmannen, eller Herredsretten, så vidt jeg husker. Jeg ble jo litt urolig, og lurte på hva det var jeg hadde gjort for noe galt, men det viste seg at rette adressat var Tore S., som var innkalt som sakkyndig til et fiskebåtforlis.

Flaggbrenning og økonomisk utroskap
- En annen gang ble jeg forresten smurt utover på førstesiden til Adresseavisen. Det var en nokså ubehagelig affære, erindrer Tore R., og kikker bort på Tore, som følger opp:

- Jeg husker godt det, ja – det var meg det skulle vært bilde av der. Dette var på midten av 70-tallet. Jeg var formann i Tjenestemannslaget, og det var en politisk urolig tid, med eksklusjon av AKP-ere fra NTH, episoder med avbrenning av det israelske flagget på Lade, og ikke minst konkursskandalen I Ungdommens Egen Heim, som endte med Stortingets vedtak om økonomisk moratorium.

TORE S. JØRGENSEN: Tore Steingrim er direktør ved International Centre for Hydropower(ICH).
Feil Tore Jørgensen
- En mer hyggelig historie var en gang jeg skulle et kveldsærend i kiosken på jernbanen, forteller Tore. Jeg ble stoppet opp av en kar som lurte på om jeg ikke var Tore Jørgensen? Det stemte vel, det. Om jeg ikke kunne gi ham skyss til en oljekonferanse på Scandic? Det var ikke akkurat planen, men greit nok. Underveis så gikk det tydeligvis opp for passasjeren at jeg ikke var den Tore Jørgensen han hadde ventet på. Når vi svingte inn foran hotellet, hørte jeg det knitre i en pose, og den litt forlegne passasjeren langet over ei flaske whisky som takk for turen! Ellers har det egentlig vært forbausende få forviklinger.

- Det hender at internposten eller en og annen regning havner på vidvanke innimellom, men vi skjønner raskt hvem som er riktig mottaker, samstemmer de tre Torene, som til tross for sin lange samlede fartstid ikke har vært samlet før nå.

Etterveksten i fare
For øyeblikket er det ingen studenter ved NTNU som lyder navnet Tore Jørgensen. Navnestatistikken fra SSB inngir ikke særlig håp om at universitetet vil flomme over av unge, fremadstormende Tore Jørgensener i fremtiden, heller. Det får være en mager trøst at enn så lenge ”leder” Tore Jørgensen ganske klart over Jan Johansen, som bare har to representanter, nemlig Jan Helge Johansen og Helge Jan Johansen, begge i SINTEF. Men ingen Jan Johansen er å finne i studentmanntallet.

Tekst og foto: Kenneth Stoltz