MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Nettverk og nostalgiske gjensyn (20.12.05, 13:11)

Lurer du på hvor det ble av Grete i gammelklassen? Nå kan NTNU Alumni hjelpe deg.

ALUMNUSDAG PÅ VITENSENTERET: Tidligere biologistudent Trond Einar Brobakk graviterer i Orbitronen.
Alumni er flertallsbøyningen av det latinske ordet alumnus, som er betegnelsen på en tidligere student. Tanken bak NTNU Alumni er å beholde en god kontakt mellom universitetet og dets uteksaminerte studenter, og hjelpe til med å opprettholde nettverk og kontaktpunkter også etter at de har forlatt NTNU-redet som nyutklekkede studenter. Det vil dermed bli lettere å holde kontakten med sine gamle studievenner. Alumnene vil dessuten kunne være gode ambassadører og døråpnere for NTNU, og bidra til å styrke kontakten mellom NTNU og samfunns- og næringslivet.

Tidlig ute – i Norge
NTNU er blant de første institusjonene i Norge som bygger opp et eget alumnusnettverk. Denne type virksomhet vektlegges i stadig økende grad når det utarbeides internasjonale rankinglister, og er nok én av årsakene til at NTNU-styret nylig bestemte seg for å inn med tungt økonomisk skyts de neste fem årene.

"KALLER HJEM" TIDLIGERE STUDENTER: – Vi håper flere får øynene opp og registrerer seg som alumnus. Det gir mye, og koster ingenting, sier prosjektleder Anja Tjelflaat.
Medlemstallet i NTNU Alumni nærmer seg 1500 – et godt tall med tanke på at prosjektet fortsatt er i en pilotfase. I løpet av den kommende femårsperioden ser prosjektleder Anja Tjelflaat for seg et årlig tilfang på 2500-4000 nye medlemmer.

Alt er større ”over there”
Ideen til NTNU Alumni er nok importert fra ”den nye verden”. Harvard, grunnlagt i 1636, er det eldste universitetet i USA. Med sine 19.779 studenter er de på størrelse med NTNU. Vårt universitet har et årlig budsjett på 2,8 mrd, og det er nøyaktig det samme Harvard rutter med i år – i dollar, riktignok. Da har de også 270.000 alumner som blåser opp budsjettet med sine milde gaver.

Yale, med sine 11.250 studenter, er betydelig mindre enn NTNU. Men de har hele 120.000 registrerte alumner. Princeton har over 76.000 medlemmer i sin alumnusforening, og blant de 40 medlemmene i rådet som styrer Princeton etter det originale charteret fra 1746, skal det til enhver tid være minst 13 Princeton-alumner.

SOS.ANT.-ALUMNI: 60 tidligere og nåværende studenter fra Institutt for sosialantropologi kombinerte fag og fest under deres første alumnusarrangement.
Stort også i Europa
Det er vel litt urettferdig å sammenligne NTNUs nye nettverksprosjekt med de nordamerikanske institusjonenes tradisjoner. Men hvordan står det til på denne siden av Atlanteren? I København har Danmarks Tekniske Universitet (DTU) en alumnusforening som teller 30.000 medlemmer. Via foreningen drives jobbformidling, arrangering av jubileumstreff, samt masse aktiviteter i underliggende nettverk, også kalt subalumnusforeninger.

Chalmers Tekniske Högskolas alumnusforening ble stiftet allerede i 1907, og har 33.000 medlemmer. University of Oxford, med sine 18.000 studenter (og tre ganger så mange ansatte som NTNU) har også en tallrik alumnuskontingent, utstyrt med blant annet eget tidsskrift, alumnuskort og reiseklubb.

ALUMNUSDAG PÅ VITENSKAPSMUSEET: Omvisning i regi av NTNU Alumni på Vitenskapsmuseets Kina-utstilling. F.v. Mette Hukkelås, Ingfrid Opøyen, Marianne Moe, Turid Dragsten og Emma Trøen.
Julekonsert 21.12
En reiseklubb er kanskje ikke på trappene i NTNU Alumni med det aller første. Men prosjektleder Tjelflaat har fått fart i arrangementsdelen til foreningen i høst. Nå kan hun friste med julekonsert i aulaen i hovedbygningen på Gløshaugen onsdag 21. desember kl. 19. Er du alumnus, kan du ta med deg familien eller annet følge, og oppleve sopranen Victoria Nava i julemusikalsk samarbeid med Trondheim Kammermusikkfestival. Helt gratis.

Av Kenneth Stoltz

Lyst til å bli alumnus, og få oversikt over medlemmer, arrangementer, portrettintervjuer og mye mer? Da kan du registrere deg på nettstedet til NTNU Alumni.