MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

LERCHENDALKONFERANSEN:
Djupedal vil øke forskningsinnsatsen (11.1.06, 08:12)

- Vårt klare mål er tre prosent av BNP – staten skal dekke en prosent, næringslivet to, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal under åpningen av Lerchendalkonferansen.

EN UTSTRAKT HÅND: Kunnskapsminister Øystein Djupedal kom til ”løvens hule”, men en opplagt minister ble tatt vel i mot av et publikum som satte pris på høre ministerens forsikringer om satsing på forskning og utdanning i realfag.
- Regjeringens Forskningsutvalg har satt i gang en prosess som innen 2010 skal ha som mål at vår forskningsinnsats skal utgjøre tre prosent av BNP, sa statsråd Øystein Djupedal i sitt foredrag på Lerchendalkonferansen som åpnet på Royal Garden Hotel i går.

Det var en stolt og selvsikker minister som rappkjeftet fremførte sitt budskap for eliten fra utdanning, forskning og næringsliv.

Tidenes beste forskningsbudsjett
– For 2006 har vi tidenes beste forskningsbudsjett, proklamerte han. – Syv prosent opp i forhold til fjoråret, 1,3 milliarder.

Men det er likevel ikke nok, og ministeren uttrykte bekymring over at de siste tall viser en nedgang på 600 millioner i næringslivets andel av forskningsinnsatsen. – Men vi får nye tall i februar, og jeg håper de viser en annen tendens, sa han.

Djupedal er innstilt på at statens økonomiske bidrag til norsk forskning skal nå målet på en prosent av BNP, og la til at Regjeringen vil snu alle steiner for å hjelpe næringslivet til å nå sin andel av målet for forskningsinnsatsen – to prosent av BNP. Han er opptatt av at også de mindre bedriftene skal engasjere seg i forskning, og at utenlandske bedrifter som er representert i Norge også skal ta sin del av innsatsen.

FAKTA

LERCHENDALKONFERANSEN
er Trondheims prestisjekonferanse, og deltagelse skjer etter personlig invitasjon. Gjennom 30 år har den vært et viktig møtested for sentrale personer innen utdanning, forskning, næringsliv og forvaltning. Teknologi er hovedtema. Tidligere ble den holdt på Lerchendal Gård, men de senere år har den vokst i omfang og er flyttet til Royal Garden Hotell.
Årets konferanse har tema "Den globale kunnskapsarena" og samler 130 deltagere. Av disse er det en statsråd og hele 14 stortingsrepresentanter.

Globalisering ikke en trussel
- Vi har 700 internasjonale bedrifter i Norge, men de 25 største av disse står for 80 prosent av forskningsinnsatsen, påpekte han.

- Globalisering er en mulighet, ikke en trussel, poengterte statsråden, som var fornøyd med at det nå er inngått en bilateral avtale med USA, verdens største forskningsnasjon. Han opplyste at Kina og India står for tur for tilsvarende avtaleinngåelse.

- Vi skal bli mer offensive, og få mer internasjonal forskning hit til Norge, kunngjorde Djupedal. I et globalt samfunn henter bedriftene forskningsekpertisen der den er å finne, og innen flere områder er vi blant de beste i Norge, sa Djupedal.

Nisjesatsing for Norge
- Vi har skrinlagt den forrige regjeringens strategi om næringsnøytralitet, kunngjorde han, og nevnte områder der Norge i dag ligger i forskningsfronten og der vi skal satse på å bli enda bedre:

SATSER PÅ REALFAGENE: - Det er meget viktig å styrke rekrutteringen til realfagene, sa kunnskapsministeren, som er imponert over det han har sett i hjembyen Trondheim. Han nevnte spesielt NTNU, Sintef, Vitensenteret, Renate og Eberg skole, der lek brukes til å stimulere interessen for matematikk.

  • Energi og miljø, der vi i flere generasjoner har vært eksperter, først på vannkraft, deretter olje og gass og for fremtiden vil vi bli ledende på fornybar energi.
  • IKT, som i tillegg til å være en egen næring er en viktig komponent i andre næringer
  • Bioteknologi. Mat, helse og miljø får stadig større betydning, og Norge skal ta utgangspun kt i sine naturgitte forutsetninger.

    I denne sammenheng nevnte Djupedal også arktisk forskning og forskning på utstøting i arbeidslivet. – Norge bruker 100 milliarder årlig på trygd, og det er viktig for oss å få flere tilbake til arbeidslivet. Bare ti prosent har betydning, for nasjonens økonomi og for den enkeltes livskvalitet, sa Djupedal.

    BNP øker – vanskelig å holde tritt
    Etter foredraget fikk Djupedal spørsmål om hvor bastant han vil være på at næringslivet skal dekke to tredjedeler av forskningsinnsatsen. – Problemet er at Norges BNP vokser fort og at det blir vanskelig å holde tritt med denne prosenten, ble det påpekt. – Er det ikke derfor rimelig at staten dekker en større andel?

    - Vi vil se pragmatisk på dette, repliserte ministeren, og gjentok sin gode hensikt om å hjelpe de mindre bedriftene til å bli mer bevisste på at forskning er en viktig del av landets næringsutvikling.

    Tekst og foto: Arne Asphjell

    Hele Lerchendalkonferansen streames og legges ut på konferansens nettsider.
  •