MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Bifaller uredelighetsutvalg (16.1.06, 09:36)

Professor Arne Sandvik, leder for Regional komite for medisinsk forskningsetikk, støtter fullt ut kunnskapsminister Djupedals forslag om et uredelighetsutvalg.

Professor Sandvik sier at komiteen ikke befatter seg med forskningsjuks av den typen som nå er avslørt. Komiteen ser på de etiske sider av et prosjekt før det settes i gang.

FAKTA

FUSK I FORSKNING
forekommer dessverre. Det er bare en knapp måned siden siste avsløring av uredelig forskning. Like før jul ble en koreansk forsker tatt for å ha jukset med kloning av stamceller.
Se eksempler på forskningsfusk på nettleksikonet Wikipedia.

Medforfattere har ansvar
Det har vært forslag om at komiteen bør ha ansvar for overvåkning av prosjekter, men det vil være i strid med intensjonen og kan gi opphav til inhabilitet, mener Sandvik, som bifaller forslaget om et nasjonalt uredelighetsutvalg som skal bekjempe juks og forfalskning i forskningen.

- Det er helt klart at juks i forskningen under enhver omstendighet er fullstendig uakseptabelt, sier Sandvik, som poengterer at de som er medforfattere eller lesere av vitenskapelige artikler har et soleklart ansvar for å kontrollere at arbeidet er korrekt utført, og å si fra hvis uregelmessigheter registreres. – Det er prisverdig at det har fungert i dette tilfelle, legger han til.

Camilla Stoltenberg slo alarm
Professor Lars Vatten ved Institutt for samfunnsmedisin har i media fremstått som mannen som avslørte jukset. Vatten presiserer at hendelsforløpet ikke er helt slik. Egentlig var det statsministerens søster, Camilla Stoltenberg, som slo alarm først. Hun er divisjonsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, og da hun leste artikkelen i The Lancet i romjula med tanke på å bruke materialet i sitt eget arbeid, fikk hun raskt mistanke om at noe ikke stemte. Stoltenberg sendte en epost til CONOR-gruppen, som forvalter de medisinske registrene fra de fire store norske helseundersøkelsene.

AVSLØRT: - Datagrunnlaget i artikkelen kunne umulig stemme, fastslår professor Lars Vatten. Arkivfoto NTNU Info/Tore Oksholen
Lars Vatten sitter i styret for CONOR, og tok straks for seg artikkelen i The Lancet. Han så ganske raskt at dette ikke stemte, blant annet kunne ikke forskeren ha hatt adgang til de dataene han refererte til.

Åpenbart juks
Vatten sendte først en epost til forskeren med spørsmål om grunnlagsmaterialet som var brukt, men fikk ikke noe fyllestgjørende svar.

Vatten ble invitert med på møte ved Radiumhospitalet, der forskeren ble konfrontert med at datagrunnlaget i undersøkelsen ikke kunne stemme. Til slutt kom innrømmelsen.

- Forskeren hadde ikke tilgang til de registrene han hevdet å ha brukt, sier Vatten. Vi lurte på om en utro tjener kunne ha formidlet datagrunnalget, men her var flere ulike registre koblet mot hverandre, så det virket usannsynlig.

Fly forbannet
- For en utenlandsk forsker som ikke kjenner de norske medisinske registrene, ville det vært umulig å oppdage jukset i artikkelen, sier Vatten.

- Du var aldri i tvil om at en åpen avsløring var nødvendig?

- Nei, jeg ble rett og slett fyk forbannet. Jeg er en forferdelig idealist, og så dette som et stygt angrep på vår forskning som kan gå ut over fagfeltets troverdighet. Da er man nødt til å reagere.

Av Arne Asphjell