MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ti millioner til nyskaping (20.1.06, 08:22)

Sparebank 1 Midt-Norge inngår en strategisk samarbeidsavtale med NTNU som innebærer en støtte på ti millioner kroner til nyskapingsaktivitet i region Midt-Norge.

KAPITAL OG KUNNSKAP: Bankdirektør Finn Haugan bidrar med kapital i samarbeidsprosjeket, rektor Torbjørn Digernes representerer kunnskapsbanken.
Avtalen er på ti millioner kroner over en toårsperiode, men muligheten for en videre støtte om resultatene blir gode, er nok tilstede.

- Dette er en viktig avtale med stor betydning for nyskapingen, og det er første gang en regionbank inngår en slik avtale med et universitet, sa bankdirektør Finn Haugan i Sparebank 1 Midt-Norge i forbindelse med undertegning av samarbeidsavtalen med NTNU.

- Vi er i et skjebnefellesskap med midt-norsk næringsliv, derfor har vi en genuin interesse i å bruke av våre donasjonsmidler til næringsutvikling, sa han videre, og la til at regionen har et særskilt fortrinn gjennom NTNU og forskningsmiljøet.

Fundament for nyskapingsarbeid
- Støtten fra banken gir oss et godt fundament for å videreføre vårt arbeid med nyskaping, mener rektor Digernes. – Et arbeid som vi etter universitetsloven er pålagt å drive med. Avtalen blir et viktig verktøy for utvikling av dette feltet, legger han til.

FORNUFTIG PENGEBRUK: Disse tre skal sørge for fornuftig bruk av midlene: Professor Sigmund Waagø (øverst) skal drive entreprenørkurs, TTO-sjef Karl Klingsheim skal finne gode kandidater for etablererstipend, og ”innovasjonspropell” Jan Onarheim skal arrangere nyskapingskonferanse.
Haugan presiserer at det er ikke bare er oppstarting av nye bedrifter man vil ivareta gjennom avtalen, men også utnytte samarbeidsavtalen til å styrke kontakten mellom eksisterende bedrifter og universitet og forskning.

Næringslivets Hus på Gløshaugen
Innovation Village er et konsept som nå lanseres som et av flere konkrete mål i tilknytning til avtalen. Dette er tenkt å bli et ”næringslivets hus” på Gløshaugen. Foreløpig er dette et forprosjekt, men planen er å få til en fysisk samling av innovasjonsmiljøene i et nytt eller et eksisterende bygg. I dag er ressursene spredd og fragmentert. I Innovation Village kan små så vel som store bedrifter komme for å møte forskere. En inkubator for oppstartsbedrifter vil være en del av dette innovasjonsmiljøet.

Nyskapingskonferanse i mai
Mer konkret og med kortere tidshorisont er en nyskapingskonferanse. Den er planlagt arrangert i Trondheim i første halvdel av mai i år, og tenkt å bli en årlig foreteelse. Venture Cup-finale og utdeling av nyskapingspriser vil bli en del av konferanseopplegget, og en ny pris for industridesign vil lanseres.

NTNUs satsing mot Polen vil også nyte godt av midlene.

Bygger bro
Konkurranser hører med i nyskapingsmiljøet, og i det nye samarbeidsprosjektet lanseres en nytt stipend på en halv million kroner.

Ifølge TTO-sjef Karl Klingsheim vil stipendet dekke det gapet som i dag eksisterer mellom en forretningside som har sitt utspring i forskning og den videreforedling som må til for at profesjonelle investorer skal bli interessert.

- Stipendet vil være en bro over den første kritiske fase, og som gjør det mulig å løfte frem ideen til at for eksempel såkornfond blir interessert, sier Klingsheim.

Stipendet vil gis til et gründerteam som har en kunnskapsbasert ide med stort internasjonalt potensial, og som kan vise til samhandling mellom industri og akademia, opplyser Klingsheim.

Tekst og foto: Arne Asphjell