MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Hvor er du, æresdoktor? (30.1.06, 07:46)

Liv Ullmann og Hans Mooij promoveres til æresdoktorer ved NTNU i mai. Men hvor mange NTNU-ere er æresdoktorer ved andre institusjoner?

Å bli utnevnt til æresdoktor er en pen fjær i hatten for den som utnevnes. Kriteriene for å bli æresdoktor ved NTNU er å ha utført "en betydningsfull vitenskapelig innsats eller fremragende arbeid til gavn for vitenskapen, eller at det er vist fremragende innsats innenfor kunst og kultur". Samtidig er det ingen tvil om at knippet av berømtheter som har akseptert utnevnelsen, er en anerkjennelse av, og et aktivum for NTNU.

ÆRES DEN SOM ÆRES BØR: Verdens første demokratisk valgte kvinnelige statsoverhode, Vigdis Finnbogadottir, var Islands president i perioden 1980-1996. Hun ble også første kvinnelige æresdoktor ved daværende UNIT i 1993.
Ambassadører for NTNU
Et æresdoktorat er slik sett en gjensidig æresbevisning mellom institusjonen og doktoranden. Æresdoktorene gjør mer enn å kaste glans ved at navnet deres knyttes til NTNU, for deres faglige bidrag, med forelesninger, seminarer og nettverk til internasjonale forskningsmiljøer i toppklasse, forventes å utvikle og internasjonalisere fagmiljøene ved universitetet.

Æresdoktorene promoveres på NTNUs Festmøte med doktorpromosjon, som finner sted i Studentersamfundet i mai måned hvert år. Rektor overrekker der doktorinsigniene, NTNUs doktorring og diplom, samt retten til å undervise ved universitetet (jus.docendi). Det er tre forskjellige kategorier æresdoktorer: Doctor medicinae honoris causa, Doctor technicae honoris causa og Doctor philosophiae honoris causa. Æresdoktorens fagbakgrunn avgjør hvilken tittel som velges.

SJELDNE INNSLAG I ÆRESDOKTORFLORAEN: Det skjer ikke ofte at nordmenn promoveres som æresdoktorer ved NTNU. Kvinnene er heller ikke overrepresentert blant de utvalgte. Sterke unntak fra regelen er professorene Liv Hatle (1997) og Toril Moi (2002).
Én av åtte er kvinner
Vigdis Finnbogadottir var den første kvinnen som ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Trondheim. Den tidligere islandske presidenten har senere fått følge av ytterligere seks kvinner, om vi regner med Liv Ullmann, som får sin æresbevisning i mai. Det betyr at hver åttende av de 56 æresdoktorene UNIT og NTNU har utnevnt i perioden 1972 – 2006, er kvinner. Lurer du på hvem NTNUs æresdoktorer og tre jubeldoktorer er, kan du lese mer her.

Liten oversikt over "våre" æresdoktorer
Professor Anne Grete Hestnes, daværende dekanus ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, ble utnevnt som æresdoktor ved Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg den 4. juni i fjor.

Torbjørn Rundmo er professor i psykologi ved NTNU, og mottok et høythengende æresdoktorat fra Handelshøgskolan i Stockholm den 16. september.

Et par måneder senere, den 18. november, ble den engelske professor emeritus Peter Sawyer kreert til æresdoktor ved Københavns Universitet for fremragende forskningsinnsats blant annet innenfor feltet vikinghistorie. Flere av hans arbeider er utført i samarbeid med konen Birgitte Sawyer, professor ved Institutt for historie og klassiske fag, NTNU.

Det skorter altså ikke på fremragende vitenskapskvinner og –menn her på bruket. Problemet er at det ikke finnes noen samlet oversikt over hvem av våre forskere som har mottatt slik heder og ære utenfor NTNUs egne festsaler og festtaler. Men en eller annen av våre oppmerksomme og kunnskapsrike lesere kan sikkert svare på spørsmålet:

Hvor er du, æresdoktor?

Av Kenneth Stoltz