MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Startskudd for Trådløse Trondheim (23.1.06, 06:55)

Like før jul fikk rektor overlevert rapporten fra IT-utvalget ved NTNU. I dag mandag ”settes spaden i jorda” for prosjektet Trimaks, som blir fundamentet for Trådløse Trondheim.

KONKLUSJONEN fra Sølvbergutvalget overleveres til rektor av utvalgslederen: NTNUs IT-faglige ekspertise må komme sterkere med når det gjelder anskaffelse og utvikling av IT-verktøy for hele NTNU.
Innstillingen som IT-utvalget overleverte rektor like før jul, ”Utvikling av IT-funksjonen ved NTNU”, fastslår at IT-funksjonen skal skal fremme samhandling vertikalt og horisontalt i organisasjonen – IT blir en form for lim som forener det utvalget omtaler som primærprosesser (undervisning og forskning) og sekundærprosesser (administrasjon og stab).

Tettere samarbeid
Utvalget konkluderer med at den faglige ekspertise i primærprosessene må trekkes sterkere med når universitetet anskaffer og utvikler nye IT-løsninger.

FAKTA

TRIMAKS
består av tre komponenter:

  • Trondheim BredBåndsAllmenning (Trondheim BBA) - et eksperimentelt trådløst bredbåndsnett som i første fase dekker Trondheim Midtby og utearealer ved NTNU. Kommunen, fylket og næringsforeningen er partnere. Prosjektleder er Thomas Jelle.
  • Trimaks Nettlaboratorium for fullskala utprøving av nye kommunikasjonsteknologier for trådløst bredbånd. Prosjektleder er professor Steinar Andresen.
  • Trimaks Informasjonstjenester er et prosjekt for utvikling av nye informasjonstjenester i tilknytning til trådløst bredbåndsnett. Prosjektleder er professor John Krogstie.

    Dekanus Arne Sølvberg er ansvarlig for hele Trimaks, og koordinator for programmet er Tore R. Jørgensen.

  • Trimaks er et eksempel på denne utviklingen. Forskning på nye, trådløse tjenester kan gi direkte og matnyttige resultater for NTNUs egen IT-utvikling, og det er nyttig i faglig sammenheng for de faglige ansatte som kjører i gang dette prosjektet.

    Fantasifulle forkortelser
    En viktig forutsetning for at vi vanlige dødelige kan følge med på denne utviklingen, er at vi behersker et passende knippe med akronymer. For eksempel er Trimaks en kortform av Trondheim Informasjonsnett Moderniserings AKSellerator. En munnfull bare det.

    Trimaks består igjen av tre komponenter: Et nettlaboratorium for utprøving av ny teknologi, et prosjekt for utvikling av nye trådløse tjenester og Trondheim BredBåndsAllmenning (Trondheim BBA) som er utviklingen av de fysiske nettløsningene.

    Ferdig medio august
    Og det er dette arbeidet som starter i dag mandag. Første fase skal etter planen være ferdig 15. august, til semesterstart. Første fase av Trådløse Trondheim vil omfatte Midtbyen, campusområdene og traseen fra byen via Gløshaugen til Dragvoll. 180 aksesspunkter kreves for å dekke Midtbyen (elveslyngen), og tilsammen vil hele utbyggingen koste 6,2 millioner kroner.

    TIDEN INNE: Thomas Jelle bruker denne figuren for å vise at tiden er kommet for å øke tilbudet av trådløse tjenester i NTNU-miljøet. I sommer var det et markert hopp i trådløs trafikk – snart har alle utstyr for trådløs kommunikasjon.
    Den entusiastiske lederen for utbygging av "bredbåndsallmenningen" er Thomas Jelle. Han har bl.a. følgende scenario for hvordan studentlivet arter seg når trådløst bredbånd er en realitet: Du befinner deg i Midtbyen og innser at du ikke rekker forelesningen din på Dragvoll. Du setter deg på bussen, slår opp laptopen og følger forelesningen via skjermen til du er fremme på Dragvoll og kan ”gå live”.

    Nå er tiden moden
    Jelle påpeker at de overordende målsettinger med prosjektet er å

  • Bidra til et fremtidsrettet norsk næringsliv med spisskompetansen innen trådløse teknologier og tjenester.
  • Skape et utviklingslaboratorium i verdensklasse for forskning og utvikling
  • Gjøre Trondheim og NTNU mer attraktivt for studenter og teknologibasert næringsliv.

    Hvorfor har ikke dette kommet før, spør Jelle og har svaret klart: Det er først nå den trådløse teknologien (WiFi) er moden; det er først nå at brukerne har fått utstyr som kan bruke trådløse forbindelser; og det er nå håndholdte, mobile terminaler kommer for fullt. For eksempel har Nikon nå et kamera som sender bilder direkte fra apparatet til fotobutikken.

    FORSKNINGSARENA TRONDHEIM: Professor Steinar Andresen mener det er på høy tid at Trondheim kommer med i "trådløsracet". I Russland er en oligark i gang med å gjøre 30 byer trådløse.
    Forskningsarena
    - Vi skal benytte Trådløse Trondheim som en forskningsarena, sier professor Steinar Andresen, som skal lede Trimax Nettlaboratorium. Tidsperspektivet for den første fase er tre år, opplyser han. Andresen regner med å få flere industriaktører med som partnere, og nevner som eksempel Nera, Google og den nye norske alliansen Movation (se nedenfor). En egen gruppe skal se nærmere på forretningsmodeller, i et nytt marked som dette er det mye å utforske.

    Det må nevnes at FAROS innen det trådløse fagområdet har fått en annen betydning enn vi er vant med: Future Advanced RadiO Solutions.

    Interaktive infotavler
    John Krogstie som skal forske på nye tjenester, har bl.a. fått Statens Vegvesen med på laget. Analyse av trafikkbildet og trådløs formidling av trafikkinformasjon til bilister vil bli et område for utprøving. For universitetets del kan det være aktuelt å prøve ut interaktive infotavler.

    Fire partnere står bak Trådløse Trondheim: Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Næringsforeningen i Trondheim og NTNU.

    Tekst og foto: Arne Asphjell

    Les hele Sølvberg-utvalgets innstilling
    Movation – den trådløse alliansen
    Trådløse byer verden rundt
  •