MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Indredavik fikk Hjerteprisen (7.2.06, 18:20)

Kong Harald overrakte i dag Nasjonalforeningens Hjertepris til førsteamanuensis og overlege Bent Indredavik ved Institutt for nevromedisin.

BÅDE ROS OG PRIS: Nasjonalforeningens Hjertepris består av 100 000 kroner, et diplom og en skulptur av Lise Amundsen. Prisen ble opprettet i 1999, og er en anerkjennelse for betydelige resultater innen hjerte- og karforskning.
Foto: Nasjonalforeningen/ Erik Norrud.
Utmerkelsene kommer like tett som regnbygene i Trøndelag for de medisinske forskningsmiljøene ved NTNU og St. Olavs Hospital om dagen. Selv om HM Kongen er uttalt skaptrønder, er det nok snarere i forskningens kvalitet man finner årsaken til det midtnorske prisdrysset.

Mandag ble Sturla Eik-Nes utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for prenatal medisin.

Og tirsdag var det Bent Indredavik sin tur til å hedres. Stedet var Universitetet i Oslo sin aula, bakgrunnen var at NTNU-forskeren "har utført banebrytende arbeid for en aktiv og strukturert behandling av pasienter med hjerneslag i en spesialisert slagenhet”, som Nasjonalforeningen for folkehelsen skriver i sin begrunnelse for tildelingen av Hjerteprisen.

Helhetlig behandling av slagpasienter
Indredavik startet dette arbeidet i 1986, og etter å ha dokumentert at et slikt behandlingstilbud var meget nyttig, tok han initiativet til opprettelse av en permanent slagenhet ved universitetssykehuset i Trondheim i 1992, skriver Nasjonalforeningen videre.

Begrunnelsen legger samtidig vekt på at seksjonsoverlegen fra NTNU har utviklet en helhetlig behandling av slagpasienter fra akuttfasen og til pasientene er tilbakeført til et aktivt liv.

FAKTA

Nasjonalforeningen for folkehelsen bekjemper hjerte- og karsykdom, og har siden 1955 samlet inn over 1,5 milliarder kroner til forskning. Organisasjonen, som teller 50.000 medlemmer, er i dag den største bidragsyteren til den frie hjerteforskningen i Norge. Forskningen er basert på innsamlede midler, uten offentlig støtte. I 2006 deler Nasjonalforeningen for folkehelsen ut 15 millioner kroner til denne livsviktige forskningen.

Hjerneslag er en hjerte- og karsykdom som tar livet av 5.500 nordmenn hvert år. Hver femte nordmann rammes av hjerneslag i løpet av livet. Slag er den viktigste årsak til uførhet og innleggelse på sykehjem. Sykdommen koster samfunnet minst 8 milliarder kroner hvert år.

Økt overlevelse ved riktig behandling
Leder av hjerte- og karrådet i Nasjonalforeningen for folkehelsen, professor Mons Lie, kunne fortelle at Indredavik var den første i verden som viste at behandling i slike slagenheter bedrer overlevelsen til slagrammede både på kort og lang sikt.

- I tillegg klarte han å vise at alvorlig funksjonshemning ble halvert. På bakgrunn av hans gode resultater har slagenheten ved St. Olavs hospital i Trondheim opprettet en slagskole for helsepersonell som har økt kompetansen i slagbehandling og bedret livet for tusenvis av slagpasienter og deres familier. Behandling i slagenheter gir også betydelig samfunnsøkonomisk gevinst, sa professor dr.med. Mons Lie.

På grunnlag av Bent Indredaviks dokumentasjon, har WHO gitt retningslinjer for behandling av slagpasienter, og anbefaler at alle bør behandles i slagenheter tilsvarende den modell som Indredavik og hans team har bygget opp i Trondheim.

En rekke internasjonale studier er blitt utført etter hans modell og de har kunnet reprodusere og dokumentere de gode effektene av dette behandlingsopplegget, konkluderer Nasjonalforeningen for folkehelse i sin begrunnelse.

Av Kenneth Stoltz

Les mer om Indredavik på forskning.no