MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

OL-hjelp fra NTNU (9.2.06, 07:19)

Professor Sveinung Løset ved NTNU kan følge med på vinter-OL med god, faglig samvittighet.

EKSPERTHJELP: Forskningsjobben er utført, men professor Sveinung Løset reiser til Torino for å se forskningen i praksis i skisporet.
Fredag braker det løs med vinter-OL i Torino, og mange i nasjonen Norge vil følge med på medaljesankingen i Italia. Ved NTNU er professor Sveinung Løset en som faktisk har faglig nytte av å se på Marit Bjørgen forsere motstanderne i motbakken. Løset har nemlig vært med å utvikle både utstyr og glideteknikk for mange av de norske OL-deltakerne.

- I utvikling av draktene har vi sett på ting som gir lav luftmotstand og komfort, sier Løset til Universitetsavisa.

Friksjonsforsker
Professoren har vært en av de viktigste drivkreftene i samarbeidet mellom forskningsmiljøene ved NTNU og Olympatoppen. Det første prosjektet var å hjelpe til med å få isen glatt i Vikingskipet på Hamar under OL i 1994. Ti verdensrekorder ble resultatet. I årets olympiade har utøverne innenfor langrenn, kombinert, skiskyting og hopp ha glede av Løsets forskning på friksjon og glid.

- I glideproblematkikken har vi sett på noe vi kaller for de tre s-er. Det vil si såle, skiegenskaper og smurning. Vi har systematisere informasjon om dette, rett og slett sett på hva som gir gli. Vi har klart avslørt de indre egenskaper til hvordan ski oppfører seg, sier Løset.

RETT POSISJON: Vindtunnelen er benyttet av mange av årets OL-deltakere. Her er imidlertid en dukke som gjør jobben. I bakgrunn er tidligere skihopper Steinar Bråten, som nå jobber ved NTNUs Program for bevegelsesvitenskap.
Gode NTNU-hjelpere
Et sentralt laboratorium ved NTNU for testing og utvikling har vært vindtunnelen. Her har alpinister og hoppere deltatt for å justere kroppsstilling.

Løset er ikke den eneste ved NTNU som bidrar til forskning som kan gjøre Ol-deltakerne litt bedre. Også avdelingsingeniør Ronny Winther og sjefen for vindtunnelen ved NTNU, Lars Sætran, bidrar med ekspertise.

- En må ikke glemme de mange studentene som også er med på dette, sier Løset, som håper at flere studenter som har interesse for teknologi og idrett kan finne rekrutteringsløypa til NTNU.

Hjelp til Bjørgen-konkurrent
Også treningsfysiologi som er utviklet ved NTNU kan man se resultater av i årets OL. Ifølge NRK har idrettsforsker Jan Helgerud ved NTNU hjulpet en av Marit Bjørgens rivaler, Becky Scott, med å utvikle utholdenhet og styrke. - Jeg håper selvfølgelig at Marit Bjørgen tar gull, men jeg håper også Becky Scott tar gull. Det er nok gullmedaljer å fordele mellom de to, sier Helgerud til NRK. Også han tar turen til Torino for å se om egen forskning vinner frem.

GULL I SIKTE? Hallvard Hanevold er skiskytteren for de store mesterskapene, og sivilingeniøren fra industriell økonomi og teknologiledelse.
Gamle NTNU-ere
For ansatte som har hjerter som banker for Norge og for NTNU, kan de med fordel heie litt ekstra på Frode Estil og Hallvard Hanevold. Estil har cand.mag.-grad med fagene geografi, idrett og samfunnskunnskap. Hanevold er sivilingeniør ved linja Industriell økonomi og teknologiledelse. Også favoritten Marit Bjørgen er innrullert ved NTNU, men har til gode å avlegge eksamener her.

Siv.ing. og curling
Mer ukjent er at tre av deltakerne på Norges herrelag i curling er sivilingeniører fra NTNU. Flemming Davanger ble sivilingeniør i 1987, mens Bent Ånund Ramsfjell og Torger Nergård ble utdannet i henholdsvis 1990 og 1998. Alle har de et OL-gull fra 2002 å forsvare.

Av Tore Hugubakken