Studentoppgave ble industri
(14.2.06, 10:49) En ørliten kapsel proppfull av avansert elektronikk kan snart avsløre de siste hemmelighetene i et fiskeliv. Løsningen ble klekket ut ved Institutt for teknisk kybernetikk og produktene lages i Selbu. Verdens minste sender for undervannslokalisering ble utviklet for å overvåke laksesmolt når den forlater elva og stikker til sjøs. Dette er en kritisk fase for villaksen, som fiskebiologene ønsket å studere nærmere.
|
HIGH-TECH FISK: En liten sender settes inn i bukhulen på fisken som skal overvåkes. Foto: NINA. |
Utfordring
Senderen opereres inn i fisken og sender fra seg lydsignaler som fanges opp av en lyttestasjon. Signalene kan også overføres til en datamaskin. Hver sender har en unik kode, som gjør det mulig å identifisere hver enkelt fisk.
Løsningen ble klekket ut av to diplomstudenter i havbrukskybernetikk, som arbeidet med akustiske sender- og mottakersystemer under vann. Ferdig utdannet ble de ansatt i trondheimsbedriften Thelma for å videreutvikle ideen til et ferdig produkt. Utfordringen var å lage en sender som var liten nok til å brukes til vill laksesmolt, som måler bare ti-tolv centimeter. Instrumentet produseres i Selbu og ordrene strømmer inn fra hele verden.
Nye muligheter
Samarbeidet mellom kybernetikkmiljøet ved NTNU og bedriften fortsetter. Den akustiske senderen utvikles til å kunne utføre flere oppgaver. Fiskens posisjon kan bestemmes ved hjelp av dette utstyret, og fiskens hjertefrekvens og pust, samt spisevaner kan registereres. Hjerterytme og pust forteller mye om hvordan fisken har det og kan blant annet avsløre stress.
Instrumentene er basert på akustisk telemetri, som undervises som et eget fag ved NTNU. Les mer i siste utgave av Gemini
|