MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Døråpner mot Østen (15.2.06, 07:22)

Paul Midford er NTNUs egen Japan-professor. Han hjelper til med alt fra østasiatisk finanspolitikk til kulturell kodeknekking.

Det er et stykke fra den prominente Los Angeles-forstaden Palos Verdes til slapseføre ved markagrensa på Dragvoll. Amerikanske Paul Midford har reist et godt stykke, i både geografisk, akademisk og kulturell forstand.

AKADEMISK GLOBETROTTER: Fra Pomona College og Columbia University, via deltagelse i Model UN, et slags FN for studenter, førte Midfords interesse for internasjonal politikk ham til tolv år som forsker og lærer ved japanske og amerikanske universiteter.
Skiftet fokus etter kald krig
Det som startet med studier omkring sovjetisk-kinesiske forhold, dreide etter den kalde krigens opphør mer i retning av Russland versus Japan, og siden ble det mer Japan og mindre Russland. Ikke for det, interessen for Russland henger stadig igjen i Midfords forskning og vokabular. Men nå skal altså californieren lede NTNUs Japan-program framover.

Tanken bak programmet ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap er at industrien trenger ansatte som ikke bare har en utdannelse innenfor teknologi eller realfag, men som også har en forståelse for forhold relatert til internasjonal handel, samhandling med andre kulturer og utenlandske institusjoner.

Stort marked
Siden han tiltrådte høsten 2005, har vår nye professor rukket å rekruttere studenter til både språkkurs i japansk og kurs som inngår i bachelorgraden i statsvitenskap. Kursene tar for seg framveksten av tekno-økonomisk dynamikk i Øst-Asia, og går dypere inn i emner som finanspolitikk, sikkerhetspolitikk, de østasiatiske landenes innbyrdes forhold, og deres plass i verden.

Midfords undervisning kan dermed være matnyttig for flere enn statsvitere. Med tanke på det at både det økonomiske og forskningsmessige tyngdepunktet forskyves stadig lenger østover, er bedre kunnskap om Asia ikke så dumt for framtidas dukser innenfor innovasjon og entreprenørskap.

ÅPNER PORTEN MOT ØST: Japan-programmet ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap skal gjøre veien kortere og porten videre for NTNU og midtnorsk næringsliv i Øst-Asia.
When in Tokyo…
Japan-professor Midford har også utarbeidet et innføringsseminar om japansk forretningspraksis, som blant annet nyskapingsmiljøet ved Innovasjonssenteret på Gløshaugen har nyttiggjort seg.

- Vi tok kontakt med Midford fordi vi trengte å vite mer om japansk tenke- og væremåte, både privat og i forretningssammenheng, forteller lederen av en inkubatorbedrift Universitetsavisa har snakket med.

- Det var veldig nyttig for oss å bli briefet på forhånd av en professor som kjenner kulturen, snakker språket, og som hjalp oss med å bli bevisste på hvordan vår væremåte oppfattes av asiatene. Japanerne venter seg naturligvis at vi oppfører oss ”vestlig”, men det faktum at vi hadde litt kunnskap om japansk kultur, ble svært positivt mottatt og falt heldig ut for oss, avslutter den fornøyde bedriftslederen.

Av Kenneth Stoltz

Les om Japan-programmet her