LESERBREV Asbjørn Rolstadås: NTNU/HiST 2020 – Et annerledes scenario malt med svart pensel
(16.2.06, 09:39) Kalenderen viser 27. desember 2019. NTNUs rektor har en rolig dag på kontoret. Mens det demrende dagslyset gir liv til svevende snøkrystaller utenfor vinduet, sitter hun i dype tanker for å forberede seg til Adresseavisens tosiders nyttårsintervju. Hun blar tankefullt i et gammelt dokument fra 2005: Hestenes II – rapporten, visjonene for NTNU/HiST 2020.
Tankene går tilbake til 10. mai 2006 da NTNUs styre med knapt flertall fattet vedtak om samlokalisering. Den tause majoritet både fra Gløshaugen og Dragvoll fikk aldri gjennomslag for sine synspunkter. Da styret skulle behandle saken var det tre trumfkort som lå på bordet:
Et tilsagn fra en entreprenørgruppe som var villig til å overta hele Dragvollområdet til en gitt pris. Derved var økonomisk risiko i prosjektet eliminert.
Et løfte fra Kunnskapsministeren om at en fremtidig planlagt bevilgning til utbygging på Dragvoll, kunne allerede innpasses på Statsbudsjettet for 2007 dersom det ble vedtak om samlokalisering.
En prosjektplan som viste god lønnsomhet gjennom mer hensiktsmessige bygg og bedre utnyttelse av de overflødige arealene som var påvist på Gløshaugen.
Hun var nå sjef for et kongerike som strakk seg fra Kalvskinnet til Sorgenfri. En fin campus var det virkelig blitt.
Etter at HiST ble innlemmet i NTNU 2010, hadde teknologistudiet blitt lagt om slik at det gamle HiST ble et Bachelor-studium og det 5-årige siv.ing-studiet ble avløst av en rekke to-årige mastergrader.
Effekten av dette har vært at opptaket til teknologimaster har blitt mer enn halvert frem til i dag. UiO innledet i 2012 et sterkere samarbeid med UNIK og har tatt opp siv.ing-utdanning på bred front i Oslo-området og utdanner i dag flere siv.ing enn NTNU. UiS har også økt siv.ing-opptaket betydelig og er nå nesten like store som NTNU. Mer enn 90 % av NTNU-studentene kommer nå fra Midt-Norge, og NTNU er i realiteten et regionalt universitet.
Hun sukker når hun ser planene om et av Europas 10 beste teknologiuniversiteter. Slik gikk det ikke. Mens NTNU fortsatt er utenfor rankinglistene, har UiS dyrket en nisje innenfor petroleum og rangeres nå som det 12. beste universitetet innenfor teknologi i Europa.
Dragvoll-området er gjort om til en egen liten bydel. Her er det et større konferanse/kurs-hotell og flere gode restauranter. Konferanse/kurs-virksomheten drives av BI som har laget et EVU-senter for ”Business Development”. BI kjøpte seg også inn i de gamle Dragvoll-bygningene og startet i samarbeid med University of Stanford en internasjonal siv.ing-utdanning i ”Technolgy Innovation and Business Development”. I fjor tok de opp 200 studenter fra 15 land. NTNU har fått betydelig konkurranse.
Men det var nyttårsintervjuet. Hva skal hun si til Adresseavisen? Skal hun antyde at vedtaket 10. mai 2006 i realiteten beseglet NTNUs skjebne?
Asbjørn Rolstadås |