MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Færre søker Fulbright-stipend (21.2.06, 06:45)

Mens NTNU-studentene søker stipend for å studere i utlandet som aldri før, finnes det gode stipender som stadig får færre søkere. Økende papirarbeid og ubekvem søknadsfrist kan være noe av årsaken.

Selv om Universitetsreformen ser ut til å ha økt studentenes bevissthet for å studere i utlandet, er det en halvering av antall norske studenter som kommer seg over dammen til USA for å studere i forhold til for fem år siden.

Dau torsk
Det svært gode Torskeklubben/Fulbright-stipendet til Universtiy of Minnesota hadde knapt nok NTNU-søkere forrige år. Fulbright-organisasjonens kontor i Norge ser også at søknadsbunken til deres meget gunstige stipender blir stadig mindre.

TA KONTAKT med oss hvis du har planer om USA-studier, sier Cathrine Schrumpf og Tove Lain Knudsen ved det norske Fulbright-kontoret.
- Det er mange som lurer på hvorfor antall søknader har gått nedover sier studieveilederne Cathrine Schrumpf og Tove Lain Knudsen ved Fulbright-kontoret i Oslo.

- Vi tror at årsaken er sammensatt og at hovedgrunnen ligger på en større konkurranse om de norske studentene. Før var nok USA et mer opplagt studiealternativ enn det er i dag, og studier i Europa og ellers i verden frister nok også mer enn før, hevder de to.

Mer penger og papir
- Mange lar seg sikkert også skremme av at skolepengene ved universitetene er skrudd opp, og at det i dag kan virke som om det er vanskeligere å få visum, legger de til. Men det er ikke noe reelt hinder for å komme seg av gårde mener de to rådgiverne.

- På masternivå har man gunstige stipendordninger for gode studenter. Disse universitetsstipendene kan bidra til å få dekket det 2. studieåret når ikke lenger Fulbright-stipendet strekker til. Visum er heller ikke vanskeligere å få nå enn før, prosessen er bare litt mer omstendelig.

Rådgiverne innrømmer at det jobbes med Fulbright-ordningen slik at man kan få flere søkere tilbake.

Tilbake til tidligere ordning
- Tidligere kunne man ta deler av en master i USA og likevel få Fulbright-stipend, men det kan man ikke lengre. Siden færre søker Fulbright-stipend, har man fra neste søknadsrunde valgt å gå tilbake til den gamle ordningen i håp om at flere skal søke.

Rådgiverne er heller usikre på om det dalende antall norske studenter i USA skyldes en antiamerikansk vind.

– Norske studenter er politisk bevisste, men de er jo også fagorienterte, påpeker de to som understreker at flere av de amerikanske universitetene er rangert blant de beste i verden.

DALE LICATA ved Internasjonal seksjon har fullt opp å gjøre med å ta seg av NTNU-studenter som vil til USA for å studere.
Arkivfoto.
Stor USA-interesse ved NTNU
Seniorkonsulent ved Internasjonal seksjon, Dale Licata, stiller seg uforstående til spørsmålet om det er en dalende interesse for å studere i USA.

- Det er ikke manglende interesse for studier i USA blant NTNU-studentene i det hele tatt, i hvert fall ikke til utvekslingsprogrammene, understreker Licata. - Jeg er totalt fullbooket, legger hun til.

At Fulbright-stipendet har mistet litt av gløden blant studentene, mener hun kan skyldes mange faktorer. Blant annet er det mange administrative og praktiske forhold som må være i orden før en søker Fulbright.

Det betyr å ta språktest, ha orden på attestene sine, og å være klar over finansieringsmulighetene fra Lånekassen. Den mest betydningsfylle faktoren hun vektlegger, er likevel triviell:

Som julekvelden på kjerringa
- Den viktigste grunnen kan være selve søknadsfristen, tror Licata. Søknadsfristen på stipendet kommer kanskje som "julekvelden på kjerringa" på studentene, da den går ut i midten av september, kort tid etter at de har kommet tilbake fra ferie. De har rett og slett for mye å gjøre på det tidspunktet til at de setter seg ned for å skrive en slik omfattende søknad, legger hun til.

Hun mener også at reklame kan ha mye å bety, og at man kanskje burde begynne å informere om slike stipender allerede fra andre klasse av.

Hun bruker University of California, San Diego, som et eksempel.

- De kom for å reklamere litt i fjor - det satt kanskje 40 stykker der og hørte på - de fikk T-shirts og slikt, og nå plutselig har jeg masse studenter som vil til San Diego for å studere!

Tekst og foto: Peter Haugseth

Du finner opplysninger om Fulbrightstipend på nettet.