LESERBREV Ola Edvin Vie: Stiller NTNU seg de riktige spørsmålene?
(1.3.06, 13:39) Styret ved NTNU skal ha stor honnør for at de er svært opptatt av at alle ved universitet skal bli hørt gjennom en spørreundersøkelse om samlokalisering. Denne undersøkelsen kan være et verdifullt forbedringsverktøy og jeg håper inderlig at man ikke kaster bort en slik unik mulighet til å høre hva som opptar den enkelte, ved å bare stille spørsmål om man er for eller mot samlokalisering.
Langsiktige strategier og slagord som "Internasjonalt fremragende" er vel og bra, men det er den enkeltes hverdag som likevel er det viktigste. Det er i hverdagen, og gjennom den enkelte, NTNU faktisk kan utøve forskning og undervisning av høyeste kvalitet. Når det er slik, burde både Styret og ledelsen være mer opptatt av hvordan vi som ansatte opplever hverdagen vår. Opptatt av å finne ut om NTNU som organisasjon legger godt nok til rette for at vi alle kan gjøre jobben vår best mulig. Opptatt av at vi har en organisasjon som arbeider så smart og smidig som mulig. Hvis Styret, ledelsen og organisasjon vil vite mer om hva som kan gjøre NTNU bedre, da kan man ganske enkelt spørre dem det angår om hvordan de opplever virkelighet og hva den kan gjøre for å skape et bedre universitet.
Har den enkelte det tekniske utstyret som er nødvendig, har man et trygt arbeidsmiljø, tilgang til personlig støtte hvis det skulle være nødvendig? Opplever vi at vi har noen som føler medansvar for oss som mennesker og den jobben vi er satt til å gjøre? Kort sagt; trives vi på jobben og har vi den infrastrukturen som skal til for å gjøre vårt beste?
Jeg skal absolutt ikke forsøke å si noe om hvordan andre ansatte i mange ulike stillinger og ulike fagmiljøer opplever hverdagen sin. Jeg kjenner best min egen hverdag, og slik er det sikkert også for alle andre, men spørreundersøkelsen som ligger foran oss er en gylden mulighet til å få høre mer om hva som opptar den enkelte. En mulighet til å lære mer om hva som faktisk skjer på arbeidsplassen vår. En mulighet til å gjøre NTNU bedre.
Spørreundersøkelsen som skal gjennomføres må for all del ikke føre til en polarisering blant de ansatte. Det vil være særdeles uklokt om man velger å bare fokusere på samlokalisering, når det er så mange andre sider i arbeidshverdagen som opptar oss ved NTNU.
Det er selvsagt ingen enkel oppgave å formulere spørsmål som både lar folk få utløp for sine hverdagslige frustrasjoner og positive opplevelser. Denne utfordrende oppgaven føler jeg meg trygg på at Lorentzen, Loktu og rektor Digernes vil klare å løse sammen. Målet med undersøkelsen må være at man gjennom kreative, kritiske og konstruktive tilbakemeldinger fra den enkelte på universitet, skal gjøre NTNU bedre rustet for fremtiden.
Ola Edvin Vie
Stipendiat og engasjert ansatt ved NTNU |